Как да подобрим концентрацията си

2013-11-14 14:30:00
Как да подобрим концентрацията си
Снимка: sxc.hu

Разсеяни ли сте често? Усещате ли, че често просто не можете да отделите необходимото внимание върху дадено занимание, което е важно за вас, мислите ви блуждаят и всичко се превръща с пъти по-трудно? Ако е така, то има решение за вашия проблем. Както при всичко и тук разковничето е в системния подход и тренировките. Ако не знаете как можете да тренирате концентрацията си, то ние ще ви помогнем с няколко упражнения, които според специалистите оказват наистина благоприятен ефект към концентрацията ни. Ето ги и тях:

 

 

1. Съсредоточете вниманието си върху един предмет

 

Това упражнение е изключително полезно и чрез него може да установите до каква степен трябва да подобрявате способностите си. За целта си изберете някакъв произволен предмет и си наложете да мислите единствено за него. Изберете си някаква продължителност на упражнението, като е добре да започнете с по-кратка такава, например 5 минути. След като сте избрали предмета и продължителността, задачата ви е да мислите единствено за него и същевременно да броите колко пъти отклонявате вниманието си от предмета. Например ако си изберете химикал и докато си мислите за него се замислите и за притежателя му - Марийка, то трябва да отчетете, че сте се разконцентрирали. Не се притеснявайте, ако броят на моментите, в които губите концентрация си са много в началото, това е нормално. Вашата задача е, чрез постоянни повторения на упражнението да ги намалите.

 

2. Бъдете неподвижни

 

Колкото и да ви изглежда безсмислено и лесно, това упражнение е доста далеч от тези определения. Ще установите това, ако си поставите за цел да застанете напълно неподвижно. По-лесно е да изберете да легнете, затова ви съветваме да започнете именно с нея и след това да продължите към седнала и изправена поза. Важно е също така да определите добре възможностите си и да не се надценявате с голяма продължителност на упражнението. Препоръчително е да започнете с 1 минута на ден, като постепенно увеличавате на 3 — 5 минути, докато не стигнете 15-20. Постигнете ли този резултат, то вие сте наистина концентрирани.

 

3. Четете

 

Най-приятното упражнение за подобряване на концентрацията и това, което силно препоръчваме, е четенето. Изберете интересна книга и си наложете всеки ден да прочитате по 10 страници. Важно е обаче да четете с разбиране, а не просто механично. Само по този начин ще подобрите концентрацията си, защото няма как да прочетете и разберете нещо, без да се концентрирате в него. Десетте страници на ден ще ви осигурят необходимото време, в което да тренирате способността си и същевременно ще ви помогнат да подобрите начинът си на изразяване и вашите комуникативни способности.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия