Как да се отървеш от досадните пъпчици, които се появяват по бикини линията ти

2015-07-01 12:08:00
Как да се отървеш от досадните пъпчици, които се появяват по бикини линията ти
Снимка: iStock

Сигурно доста често ти се случва, след като се обезкосмиш, да ти се появят пъпки, зачервявания или разкъсвания, особено в областта на бикините. Най-често срещаните проблеми след премахване на нежеланото окосмяване са:

 

- врастнал косъм – обикновено той е с големината на сусамово зърно;

- малки сърбящи пъпки - те са горе-долу колкото топче на карфица;

- стафилококова инфекция – с големината на монета от 2 стотинки;

- инфектирана пъпка – колкото върха на молив с гума;

 

Как да се справиш с тези досадни проблеми, за да може спокойно да се съблечеш на плажа по бански?

 

Малки сърбящи пъпки – обикновено се появяват след 24 часа от бръсненето или кола маската. Ако ти излизат след бръснене, най-вероятно го правиш на прекалено суха кожа и триенето от самобръсначката води до възпаление. За да избегнеш това, използвай хидратиращ крем за бръснене или гел 3 минути, преди да започнеш да се бръснеш.

 

Възможно е кожата ти да не е суха, а ножчето да е изхабено и да е нужно да минаваш повече от веднъж определена зона, за да се избръснеш хубаво. Това води до стресиране на кожата и до появата на пъпчици. Затова е добре да не пестиш пари и да сменяш ножчетата на самобръсначката си редовно.

 

 

Червените пъпчици, които се появяват след кола маска, също са причинени от стресиране на кожата. Най-вероятно си дръпнала лентата прекалено рядко или си я оставила повече време върху кожата. Другата възможна причина е да си облякла прекалено тесни дрехи или такива от изкуствени материи върху епилираната ти кожата, която е твърде чувствителна. За да избегнеш този проблем, постарай се да оставиш кожата си непокрита за няколко часа, а ако това няма как да стане, поне носи памучни дрехи.

 

Без значение защо са се появили, тези пъпчици могат бързо да се скрият, като ги намажеш хубаво с хидрокортизонен крем или сложиш памук, напоен с черен чай. Ако не можеш да се отървеш от тях в продължение на няколко дни, задължително отиди на дерматолог.

 

Зачервяване и обрив – ако си си направила кола маска или си се бръснала и 2-3 часа по-късно мястото е все още зачервено и те сърби, най-вероятно имаш алергична реакция към кола маската или крема за бръснене. Вземи си един душ, за да измиеш хубаво с хладка вода остатъците от продукта, който дразни кожата ти. След това се намажи хубаво с хидрокортизонен или противоалергичен крем. Следващият път, когато се обезкосмяваш, задължително използвай хипоалергенен продукт за чувствителна кожа.

 

Болезнени на допир пъпки – когато пъпката се инфектира, тя образува гной. За да я премахнеш, трябва да използваш антибактериален крем и да почистваш зоната веднъж дневно с 5% разтвор на бензоил пероксид, за да отпушиш порите и да ускориш лечението. Следващият път, когато забележиш пъпчици в областта на бикини линията, мий се редовно с антибактериален сапун, за да предотвратиш да се инфектират и да образуват гной.

 

Ако пъпката, която ти се е появила, стане с наситено червен цвят, по-голяма и по-болезнена, най-вероятно се е развила до стафилококова инфекция. В някои случаи стафилококите се образуват под кожата, което може да има сериозни последици за здравето ти. Затова, ако забележиш странни пъпки, задължително отиди на дерматолог.

 

 

Тъмни пъпки – по-тъмният цвят показва, че има подкожни косъмчета, които не могат да излязат на повърхността на кожата и растат навътре. За да ги премахнеш, вземи топла кърпа и я постави върху пъпката, като правиш това няколко пъти на ден. Следващият път, когато решиш да се бръснеш, ексфолирай с разтвор от силицилова или гликолова киселина. По този начин ще премахнеш мъртвите слоеве от повърхността на кожата, която я запушват и не позволяват на космите да пробият кожата и да излязат на повърхността.

 

Порязвания, които кървят – когато минаваш прекалено бързо със самобръсначката, се образува мрежа от малки разкъсвания на кожата, които кървят доста. Затова не бързай, когато се бръснеш и смени посоката на движение с тази на растежа на космите. Използвай самобръсначка с подвижна глава, която следва извивките на тялото ти и по този начин е по-малък шансът да се порежеш.

 

Ако ти се появят такива разкъсвания след кола маска, най-вероятно си дръпнала лентата рязко и заедно с нея си издърпала и малко от кожата си. Когато видиш порязване или разкъсване, сложи отгоре хартиена салфетка, за да спреш кървенето и след това се намажи с антибиотичен крем. Той ще ти помогне за по-бързото образуване на корички и зарастване.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия