Ужасните хранителни навици, които е време да промениш

2015-06-30 13:45:00
Ужасните хранителни навици, които е време да промениш
Снимка: iStock

Когато човек е гладен, обикновено не слуша разума си, а гладния си стомах и поради тази причина прави грешни избори какво да яде. Но, спокойно, все пак няма съвършени хора, нали? За да спреш да правиш погрешни избори, когато става въпрос за храна, трябва да знаеш кои са най-честите грешки, които допускат хората:

 

Не слушаш сигналите на стомаха си – много хора правят грешката да ядат от лакомия, а не от глад. Седнал си да вечеряш, вкусно ти е, но вече си се наял. Вместо да престанеш да ядеш обаче, ти продължаваш, защото ти е наистина вкусно и ти доставя удоволствие. Груба грешка! Ако толкова ти харесва храната, остави си за утре, например. А ако си на гости и не ти е удобно, помоли да рецептата и се опитай да си я направиш у дома след няколко дни. Научи се да спираш да ядеш, независимо колко ти е вкусно.

 

 

Обръщаш гръб на мазнините – като чуеш думата „мазнина“ и направо настръхваш. Спокойно, има и полезни мазнини, които трябва да консумираш, за да си в добро здравословно състояние. Става въпрос са храни и продукти като авокадо, кокосово масло, ядки, зехтин и др. Те не само правят яденето по-вкусно, но и те карат да се чувстват сит за дълъг период от време. Също така растителните мазнини активират хормоните, които потискат апетита и засилват метаболизма.

 

Наблягаш на консумацията на месо – дали ще консумираш месо или не, изборът е твой, но в никакъв случай то не бива да е винаги основното нещо, което ядеш. В месото има важни витамини и минерали, но и доста повече мазнини в сравнение със зеленчуците. Затова е по-добре месото да бъде твоята гарнитура, а не зеленчуците.

 

Имаш висококалорични храни под ръка – да се пристрастиш към вкусните храни е лесно. Затова в никакъв случай не дръж лакомства близо до теб, защото шансът да успееш да им устоиш клони към нула. Вместо това е по-добре да държиш около себе си здравословни алтернативи на сладките изкушения – фурми, стафиди, натурален шоколад и т.н.

 

Храниш се на бюрото – всъщност няма значение дали го правиш на бюрото, докато работиш или вкъщи, докато гледаш телевизия. Когато се храниш, трябва само да се храниш, защото разсейването може да доведе до преяждане. Доказано е, че в такива моменти човек може да приеме до 50% повече храна, отколкото ако се храни и спре тогава, когато се почувства сит.

 

Ядеш много бързо – когато се храниш бързо, ти не даваш възможност на мозъка ти да установи, че си се наял и ядеш повече, отколкото ти е необходимо. Затова се опитай да се храниш по-бавно и да си даваш почивка от време на време.

 

Хапваш направо от кутията – на всеки му се е случвало, не се притеснявай. Храненето от кутията е опасно, защото на човек му е трудно да прецени какво количество е консумирал и съответно колко калории е приел. А, ако прекалиш с калориите, това може да доведе до проблеми с фигурата ти. Затова се опитай да спреш да се храниш директно от кутията и си сипвай храната в чиния.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия