Нещата, които трябва да знаеш, преди да си направиш татуировка

2015-06-26 12:30:00
Нещата, които трябва да знаеш, преди да си направиш татуировка
Снимка: iStock

От известно време искаш да си направиш татуировка и ето, че вече си взел сериозно това решение и остава само да си избереш картинка/надпис и да отидеш при някой добър татуист да ти я/го направи.

 

Ако сам не си измислиш модела и решиш да черпиш идеи от интернет, по-добре не търси картинки в Google и Pinterest, защото рискуваш твоята татуировка да прилича на всички други. А ти не искаш това, нали?

 

По-добре потърси идея за татуировка в Instagram. Доста татуисти го използват като портфолио, за да показват новите си произведения. Ако харесаш моделите на някой татуист, който е от България, пиши му и си запиши час, за да се видите и да обсъдите бъдещата ти татуировка. Повечето татуиста имат купища идеи, както и десетки модели, които чакат да бъдат татуирани.

 

Преди да си направиш татуировка, задължително отиди на дерматолог и си направи тестове, за да видиш дали няма някои видове мастило, което трябва да избягваш. Възможно е да имаш алергия и да си навлечеш сериозни здравословни проблеми, ако не се изследваш предварително.

 

 

Много е важно да си избереш наистина добър татуист, защото все пак ще ти рисува нещо, което най-вероятно ще остане завинаги на кожата ти. Зареди се с търпение, особено ако искаш да те прави някой наистина добър татуист, който работи и в чужбина. Възможно е да няма часове в близките месеци, но това не бива да те обезкуражава. А пък, ако искаш нещата да станат по-бързо, просто се спри на някой по-малко известен, но също така талантлив татуист. Хем ще стане по-бързо, хем най-вероятно ще ти излезе доста по-евтино.

 

Имай предвид, че хубавата татуировка е скъпо удоволствие, затова си задели достатъчна сума пари. Цената зависи от размера, сложността, частта на тялото и реномето на татуиста. Пък и е по-добре да дадеш повечко пари, но да получиш наистина хубава татуировка, отколкото да спестиш някой друг лев и да съжаляваш цял живот.

 

Препоръчително е да не отиваш при случаен татуист, а при някой проверен и по възможност препоръчан от близък приятел. Ако нямаш такъв, харесай си някоя известно студио и отиди да го разгледаш, преди да си правиш татуировка. Виж дали е чисто, добре подредено, дали хората, които работят в него, са любезни и т.н. Хигиената в такива студиа е от изключително значение заради болести като хепатит и СПИН, с които може да бъдеш заразен, докато ти правят татуировката.

 

Не се притеснявай да задаваш въпроси и да обсъдите хубаво татуировката, която искаш. За да стане нещо наистина добро, трябва да има добра комуникация между теб и татуиста. Кажи му какво не искаш да променяш и на какво би се съгласила. Ако не кажеш какво точно искаш, възможно е да получиш нещо, което не искаш.

 

Докато някои хора се кефят на рисунки, други предпочитат надписите. Ако си от вторите, задължително провери надписа за правописни грешки, особено ако е с китайски йероглифи или на арабски. Все пак не искаш да имаш татуировка с правописна грешка, нали?

 

Болката не е еднаква по цялото тяло. Имай предвид, че по ходилата, дупето и ребрата боли най-много. Така че, ако си си избрал някое от тези места, задължително си вземи обезболяващи, които да изпиеш, след като те изрисуват. По-добре не ги взимай предварително, защото те могат да разредят кръвта ти и да кървиш повече по време на татуирането.

 

Най-трудното място за правене на татуировка е между рамото и хълбока. Мястото е изключително чувствително и болезнено, а и трябва да дишаш равномерно и дълбоко, за да не припаднеш от болката. Татуирането на такова място изисква много почивки, както от страна на клиента, така и от страна на татуиста.

 

Препоръчително е вечерта, преди да отидеш да ти правят татуировка, да се наспиш хубаво и на сутринта да хапнеш добре. Трябва да имаш достатъчно енергия и да си в кондиция, за да понесеш болката. В никакъв случай не пий алкохол за кураж, защото той разрежда кръвта и ще кървиш повече, докато те татуират.

 

Никой не е умрял от татуировка, но имай предвид, че това е болезнен процес и по-добре не се подлагай на него, ако имаш страх от игли. Иначе усещането е леко болезнено, придружено от постоянна дразнеща вибрация и чувството, че някой ти дере кожата с игла, което всъщност се случва.

 

Първите 15 минути са най-болезнени, след като се задейства адреналинът и болката значително намалява. Повечето татуисти работят на сеанси от по два часа, така че ако искаш нещо прекалено голямо и сложно, ще трябва да отидеш няколко пъти в студиото.

 

 

След като ти бъде направена татуировката, тя ще има нужда от време, за да зарасне. Първите няколко дни картинката ще изглежда перфектно, след което ще започне да засъхва и да се бели. Възможно е да хване коричка. В никакъв случай обаче не бива да я чоплиш, защото ще я съсипеш. След около 2 седмици би трябвало татуировката ти да е зараснала добре, ако си полагал необходимите грижи за нея.

 

Поне 2 седмици не бива да влизаш във водата и да излагаш татуировката си на слънце. През този период от време не бива да си взимаш вана, да ходиш на море, езеро, басейн и т.н., защото рискуваш да я инфектираш. Може да си взимаш душ спокойно, просто не бива да прекаляваш със стоенето в банята. След като татуировката ти зарасне, винаги, когато се излагаш на слънце, трябва да я мажеш хубаво със слънцезащитен крем, за да не избледнее.

 

Не се притеснявай, ако някоя част от татуировката ти не е зараснала хубаво, защото човекът, който ти я е направил, ще я поправи, като най-често това става безплатно или срещу скромна сума.

 

По принцип татуировката е нещо, което ти остава за цял живот, въпреки че има начин да я махнеш и това става с лазер. Имай предвид обаче, че лазерното заличаване е много по-болезнено от направата на татуировка. Затова, ако не си сигурен къде и каква татуировка искаш, по-добре изчакай. Ако след известно време ти омръзне татуировката, която имаш, може да не я махаш с лазар, а да я закриеш с нова. Повечето пъти се получава успешно.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
tonybadams
преди 8 години

Хората ,които си направят татуси след това вече не са свободни,защото татуса ги държи статични във времето.След това ,човек загубва нещо ценно от себе си.Така ,че по-добре е човек да не си прави татус .Или поне да се допита до експерт какво ще му донесе избрания татус.Не забравяйте ,че татусите са и символи .:)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия