Какво трябва да знаеш за хормоните си

2015-06-25 18:01:00
Какво трябва да знаеш за хормоните си
Снимка: Dreamstime

Хормоните са нещо изключително важно, което често пъти силно пренебрегваме. Подценяваме ги, защото реално не виждаме как работят и не познаваме добре функциите им. Но хормоните са нещото, което прави тялото ти да изглежда така, а понякога влияят и на емоционалното ти състояние. Какво трябва да знаеш за хормоните?

 

Те се отразяват върху външния ти вид. Когато хормоните ти са в норма, ще изглеждаш супер. Но при една малка промяна в нивата им, веднага се забелязват проблеми. Както знаеш, женският полов хормон се нарича естроген, а мъжкият – тестостерон. Женското тяло произвежда малки количества тестостерон, както и мъжкото –естроген. Това е нормално, проблемът е, когато има хипо- или хиперфункция и се произвежда по-малко или по-голямо количество. При по-високи нива на тестостерона се наблюдават проблеми като силно окосмяване (дори по лицето и гърдите), удебеляване на гласа, акне, наднормено тегло, оплешивяване. При по-ниски нива симптомите са липса на сексуално желание и ниска самоувереност, трудно взимане на решения.

 

 

Хормоните влияят и на теглото. Те могат да повлияят на апетита ти, а от там – теглото ти да се повиши. Чувала си, че от някои противозачатъчни се пълнее? Всъщност не се пълнее от самите медикаменти, а от това, че понякога имат този страничен ефект като повишаване на аптетита. Проблемите с щитовидната жлеза също са свързани с теглото. Ако забелязваш, че пълнееш без видима причина, време е да посетиш лекаря си, преди да е станало твърде късно.

 

Противозачатъчните всъщност са хормонални препарати. Често пъти противозачатъчните се изписват от гинеколозите, като терапия, а не като контрацептив. Затова е важно лекарят да изследва нивата на хормоните ти и след това да предпише най-подходящите противозачатъчни.

 

Хормоните могат да са отговорни за невъзможността да забременееш. Сега се опитваш да се предпазиш от бременност и не мислиш за деца. Но след години вероятно ще си мечтаеш да си родиш поне едно сладко бебче. Затова е важно да знаеш, че хормоните са доста сериозно нещо. Например при повишен тестостерон, вероятността да забременееш е много малка. Тогава овулацията спира, а без нея, няма как да се оплоди яйцеклетка. В тези случаи се налага хормонална терапия и други процедури.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия