Растежният хормон соматотропин

2012-01-06 21:50:00
Растежният хормон соматотропин

Растежният хормон соматотропин   е пептиден хормон. Името му идва от гръцки език сома-тяло и тропи-раста. Той отговаря за растежа на костите,  както и за белтъчната и въглехидратната обмяна в тялото.  Хормонът се отделя от предния дял на хипофизата - аденохипофиза.  За първи той е синтезиран в САЩ на 6 януари 1972 година.

Ефектът  на хормона се изразява в повишаване на обмяната на веществата в клетките и особено на белтъчната синтеза. При отделяне на по-малки количества (хипосекреция) от този хормон, растежът на децата изостава. Развиват се джуджета, които са с нормални умствени възможности и със симетрични тела. Хиперфункцията при деца води до заболяването гигантизъм. Индивидите са с много висок ръст  до 230-250 см.

Когато увеличението на хормоналната секреция се появи за първи път след приключване на периода на растежа, се развива заболяване, наречено акромегалия. Най-често то е причинено  от тумор на хиопфизата. Изразява се в задебеляване на късите кости на тялото, нарастване на някои от органите  и смущения в зрението. При това заболяване нарастват костите на черепа и крайниците, езикът също расте и става ненормално голям.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия