Какво трябва да знаеш за човешкия папилома вирус

2015-06-07 11:41:00
Какво трябва да знаеш за човешкия папилома вирус
Снимка: freedigitalphotos.net

Чувала ли си за човешкия папилома вирус? Вероятно знаеш, че това е вирус, срещу който има ваксина. В повечето случаи се оказва, че тийнейджърите не са достатъчно информирани и просто знаят, че съществува такъв вирус. Вирусът на ХИВ е много по-известен и всеки човек знае, че трябва да се предпазва от него. Но ЧПВ не е по-малко опасен. Какво трябва да знаеш за него?

 

ЧПВ се предава и при секс с презерватив. Погрешно е вярването, че презервативът предпазва от всички болести, предавани по полов път. Всъщност, ЧПВ е вирус, който се предава при допир от кожа в кожа. Това означава, че презервативът няма как да те предпази от заразяване.

 

Тийнейджърите са рискова група. Тук не става дума за физическо развитие, а за начин на живот. Колкото повече партньори имаш, толкова по-голям е шансът да се заразиш с ЧПВ. Тийнейджърите са рискова група, защото сменят партньорите си често и не са достатъчно информирани. При двойки, които са моногамни и са от много време заедно, шансът да се появи ЧПВ е минимален.

 

 

Ваксината. Има ваксина, която се поставя на тийнейджъри, най-често около 12-14 години, още преди началото на половия живот. Смята се, че по този начин ваксината действа най-добре. Но ако имаш тази ваксина, това не означава, че не бива да се безпокоиш от ЧПВ. Тя те предпазва от около 70% от щамовете на вируса.

 

 

Лесбийките трябва ли да се тревожат за ЧПВ и рак на маточната шийка. ДА, определено трябва. За да се заразиш с ЧПВ не е нужно да има реален контакт с проникване. Необходимо е да има само докосване кожа в кожа или кожа в лигавица. Това означава, че лесбийките не са защитени от полово предавани болести.

 

Защо ЧПВ е опасен? Защото реално той не се лекува. Един път заразен/а с вируса, той остава в теб. Дори след терапия, той може да се появи, ако имунната система на тялото отслабне. Но вирусът е опасен най-вече, защото причинява рак на шийката на матката. ЧПВ има много щамове, като повечето от тях причиняват само кондиломи (пъпки) и дискомфорт. Но има и щамове, които причиняват рак, а това може да струва живота ти.

 

Как да разбера дали партньорът ми е заразен? В повечето случаи не можеш да разбереш, че партньорът ти е заразен. Ако вирусът се е проявил към момента, трябва да забележиш пъпки и зачервявания в областта на гениталиите. Ако видиш нещо такова, по-добре е да откажеш и да не правите секс. Всякакви червенини, точици и пъпки са необичайни и може да са признак и на други полово предавани болести.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
tonybadams
преди 8 години

Поредната заблуда,ваксината ,която уврежда младите момичета.Има вече прекалено много информация за това ,какво се случва


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия