Истини и митове за човешкия папилома вирус (HPV)

2015-03-10 15:27:00
Истини и митове за човешкия папилома вирус (HPV)
Снимка: thinkstockphotos.com

Всички момичета, а и голяма част от момчетата, са чували за човешкия папилома вирус (ЧВП). Повечето от младежите обаче не знаят какво точно представлява, по какъв начин става заразяването и опасно ли е за здравето.

 

Статистиката показва, че всеки четири от пет човека се заразяват с ЧВП. Понеже този вирус е опасен и е хубаво да се знае повече за него, решихме да развенчаем митовете и да ви кажем някои истини.

 

ЧВП може да доведе до развитието на рак на маточната шийка. Поради тази причина вирусът трябва да се лекува незабавно и на половин година жените да си пускат изследвания за цитонамазка.

 

Митове:

 

ЧВП се хваща от безразборен секс – всъщност е въпрос на късмет. Повечето интимни партньори предразполагат към по-голяма възможност да се заразиш, но понякога това става и без генитален контакт. Презервативът предпазва, но не на 100%, така че и това няма да помогне, ако партньорът ти е заразен. Затова бъди внимателна, когато избираш интимните си партньори и не прави секс за една нощ, особено с непознати момчета.

 

 

Взимането на цитонамазка = изследване за ЧВП – цитонамазката може да ти покаже дали ти има нещо, но ако си заразена, резултатите няма да ти помогнат да разбереш какъв тип на вируса имаш. Затова ще ти е нужно ново изследване, като обикновено се прави на най-опасните щамове, които са HPV 16, 18, 31, 33 и 45.

 

Трябва да споделиш на партньора си – по принцип е хубаво да няма тайни помежду ви. Ако обаче не си заразена с щамовете, които причиняват брадавици, не е нужно да му казваш, защото това е нещо, което почти всяко момиче има. Също така сега може да имаш положителен резултат, но след няколко месеца да си с отрицателен, след като тялото ти се е преборило само с вируса или с помощта на медикаменти.

 

Да имаш ЧВП е  много притеснително – определено не е нещо приятно, но дори да получиш положителен резултат за най-опасните щамове, рискът наистина да развиеш рак на маточната шийка не е толкова голям. Статистиката показва, че 80 000 на всеки 100 000 жени се заразяват с най-опасните щамове в даден момент от живота си. Само 13 от тях развиват рак на маточната шийка, като повечето се излекуват успешно. Ако си правиш редовно цитонамазка и водиш безопасен полов живот, няма от какво да се притесняваш.

 

Истини:

 

Пушенето вреди – ако гинекологът ти е казал, че имаш предракови промени при колпоскопия, веднага спри цигарите. Възможно е да се излекуваш, ако просто се откажеш от този вреден навик, но цигарите не водят до промяната на тези клетки, но тютюнопушенето понижава имунитета.

 

ЧВП причинява и други видове рак – този вирус не причинява само рак на маточната шийка. Той може да доведе и до рак на устната кухина. Това може да се случи, ако правиш орална любов без презерватив на мъж, който е заразен с вируса.

 

Повечето жени се заразяват с ЧВП в някакъв етап от живота си - ЧВП се предава основно чрез генитален контакт. Около 80% от дамите се заразяват с най-опасните щамове рано или късно. При повечето момичета това става през първите три години, в които водят полов живот, но имунната система успява успешно да се пребори с вируса. Само от 4 до 8% от хората стават носители на вируса за цял живот, защото организмът не успява да се справи с него. Статистиката показва, че средностатистическата жена се заразява около 8 пъти в живота си, но тялото ѝ се справя почти всеки път само с вируса.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия