Как да се пребориш успешно с акнето и черните точки

2015-05-20 13:15:00
Как да се пребориш успешно с акнето и черните точки
Снимка: Dreamstime

Да имаш пъпки и черни точки определено е досадно нещо. Акнето е кожно заболяване, което не е опасно за здравето, но оказва негативно влияние върху самочувствието на тийнейджърите. Ако ти имаш често пъпки по лицето си и по други части на тялото, със сигурност знаеш за какво говорим.

 

На пазара има огромно разнообразие от продукти, борещи се с акнето, но голяма част от тях нямат така желание ефект. За да намалиш или да успееш да изчистиш напълно пъпките от лицето си, трябва да полагаш ежедневна грижа за своята кожа.

 

Хигиената е от изключително значение. Това не означава, че трябва да си миеш лицето постоянно, защото това повече ще навреди, отколкото ще ти бъде полезно. Прекомерното миене на кожата ще доведе до нейното изсушаване и ще си създадеш още един досаден проблем освен акнето. Трябва да миеш старателно лицето си сутрин и вечер, а през останалото време го остави на спокойствие.

 

 

Кожата ти задължително трябва да е добре хидратирана. Не е нужно да даваш куп пари за скъпи продукти, по-скоро потърси нещо, което е подходящо за твоя тип кожа и за което си чувал положителни коментари в интернет или от твои приятели.

 

Момичетата най-вероятно се харесват повече с грим, но е хубаво да се гримираш по-рядко. Фон дьо тенът до някаква степен прикрива пъпките ти, но в същото време запушва порите ти, а това води до появата на нови пъпки и на черни точки. Затова носи грим само когато имаш повод за това и залагай на прахообразната козметика. Задължително, когато се прибереш у дома, отстрани грима си с подходящи продукти, за да може кожата ти да бъде чиста и да диша.

 

Някои дерматолози твърдят, че акнето се влияе от консумацията на определени храни и продукти. Възможно е, но не е доказано. И все пак е добре да не прекаляваш с хапването на сладкиши и сладолед.

 

Но не само акнето е проблем, който имат тийнейджърите. Повечето от тях имат и черни точки. За съжаление, кожата, която е склонна към образувана на черни точки, остава такава за цял живот. Каквото и да правиш, каквито и продукти да използваш, няма как да промениш мазната си кожа. Добрата новина е, че при нея бръчките се появяват по-късно, затова дълго време ще имаш младежки вид. Сега сигурно не ти пука как ще изглеждаш на 50 години, но тогава определено ще се радваш, че кожата ти е по-мазна.

 

За да сведеш до минимум черните точки, трябва да полагаш редовни грижи за кожата си и ексфолирането ѝ да стане част от ежедневното почистване. Има доста природни продукти, които ще ти бъдат полезни в борбата с черните точки:

 

Мед – сложи малко захаросан мед на върха на пръстите си и потупай областите на лицето, където имаш най-много черни точки. Медът ще ти помогне да ги „отскубнеш“ от кожата си. Прави това в продължение на няколко минути, след което изплакни обилно лицето си с вода.

 

Кисело мляко и индийско орехче – смеси двата продукта и нанеси сместа върху лицето си. Млечната киселина премахва мъртвите кожни клетки, а индийското орехче ще отстрани омазняването на кожата ти и ще я направи гладка и чиста.

 

Белтък – вземи белтъка на едно яйце и го разбий на пяна, след което го нанеси на лицето си. След като изсъхне – повтори процедурата. Остави маската да действа 15-20 минути, след което я отстрани с помощта на топла, влажна кърпа.

 

Лимонов сок и захар – смеси двата продукта до получаването на каша. След това сложи от нея върху лицето си с леки, кръгообразни и масажиращи движения. Не натискай. Прави това в продължение на няколко минути, след което изплакни лицето си обилно с вода.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия