С какво и как да консумираш мед, за да извлечеш максимум полза от него

2015-05-12 14:02:00
С какво и как да консумираш мед, за да извлечеш максимум полза от него
Снимка: thinkstockphotos.com

Всеки знае, че медът е изключително полезен. Ако искаш да се радваш на крепко здраве, трябва да го консумираш редовно. Виж кои са трите най-полезни рецепти, които ще повишат имунната ти система:

 

Мед и джинджифил


 

Това е много популярна и вкусна комбинация, която лекува най-различни неща от настинки до стомашно неразположение.

 

Какво ти е нужно?

 

1 чаша мед

1 супена лъжица ситно нарязан корен от джинджифил или щипка смлян джинджифил

 

Как да го направиш?

 

Смеси съставките в съд от огнеупорно стъкло и го сложи в друг съд на водна баня. Качественият и хубав мед се втвърдява с времето, така че най-вероятно ще ти се наложи да го разтопиш. Гледай водата да не завира, а само да се затопли, защото в противен случай медът ще загуби своите качества. След това го сипи в буркан с капак, затвори го плътно и го остави да престои 5 дни.

 

Как да го използваш?

 

Консумирай мед с джинджидфил, когато се чувстваш зле и/или те боли стомахът. Джинджифилът е известен с това, че успокоява стомаха, действа против гадене и подобрява функцията на храносмилателната система. Когато си болен може да хапваш по една супена лъжица от тази смес 3 пъти дневно. Комбинацията мед с джинджифил води до повишаване на имунитета и има противовъзпалително действие.

 

Мед и карамфил


 

Тази смес е изключително подходяща при болки в гърлото, зъбобол и други неразположения.

 

Какво ти е нужно?

 

1 чаша мед

1 чаена лъжица смлян карамфил

 

Как да го направиш?

 

Смеси меда и карамфила, добави 2-3 пръчици за украса и остави сместа да престои 5 дни затворена в буркан.

 

Как да го използваш?

 

Когато те боли гърло, може да си слагаш по една чаена лъжица от тази смес в чая. При зъбобол сложи сместа директно върху венеца и задръж така, колкото можеш. В карамфила има евгенол, който е силен обезболяващ агент. Преди години зъболекарите са го използвали като обезболяващо средство. Ако имаш малки ранички или болка в устата, тази смес ще ти помогне да ти минат по-бързо и ще те отърве от лошите бактерии. При кашлица също може да консумираш мед с карамфил. Направи си чай от лайка и добави от сместа, която си си направил предварително. Пий поне три пъти дневно по една такава чаша.

 

Мед и ябълков оцет


 

Вкусът на тази смес може да те притеснява, но истината е, че това е една перфектна комбинация. Ябълковият оцет от години се използва за лечение на много заболявания.

 

Какво ти е нужно?

 

1 чаша мед

3 супени лъжици ябълков оцет

 

Как да го направиш?

 

Смеси меда и оцета, разбъркай добре и затвори сместа в бурканче с капак, като го оставиш да престои поне един ден преди да го използваш.

 

Как да го използваш?

 

Ябълковият оцет неутрализира и коригира излишната киселинност в тялото, помага при проблеми със стомаха, подобрява функционирането на бъбреците и облекчава болките в гърлото. Ако искаш да се отървеш от излишните килограми, пий сутрин на гладно топла вода, в която има 1 чаена лъжичка от тази смес. Ябълковият оцет ще убие апетита ти и по този начин ще приемаш по-малко количество храна през целия ден.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия