Как алкохолът може да те нарани?

2015-05-05 12:14:00
Как алкохолът може да те нарани?
Снимка: thinkstockphotos.com

Тъжен тийнейджър седи в ъгъла на стаята и пие алкохол. Той не знае защо го прави, просто е тъжен и това му се струва логично. Всяка алкохолна напитка може да те удари силно, без значение дали става въпрос за бира или за нещо по-твърдо. Всеки човек носи различно на алкохол, а тийнейджърите, които нямат опит с пиенето, се напиват значително по-бързо и лесно.

 

Хората, които са тъжни, пият алкохол, защото той ги кара да се чувстват по-добре. Поне за кратък период от време. Приемът на алкохол обаче може да доведе до най-различни проблеми – както физически, така и психически. Пияните младежи са беззащитни и е възможно да станат жертви на престъпление и/или сексуално посегателство. Често взимат неадекватни решения, които могат да им костват здравето или живота. Също така тийнейджърите, които прекаляват с алкохола от рано, е по-вероятно да имат проблеми с него и като възрастни. Пиенето може да доведе до повръщане, припадане, пристрастяване, проблеми в училище, напълняване и депресия.

 

 

Алкохолът е една от чумите на днешното общество. Той вреди не само на личността, но и на обществото като цяло. Редовната злоупотреба с алкохол води до деградация и под неговото влияние човек е способен на жестоки престъпления, които не би направил в трезво състояние. Когато човек е пиян, неговите задръжки падат, поведението му става по-свободно и той започва да губи своята тактичност към околните. Доста убийства, побои, катастрофи, злополуки и самоубийства са се случили, когато някой е бил пиян.

 

Голяма част от тийнейджърите започват да пият, защото знаят, че алкохолът ще им помогне да се отпуснат по време на парти и ще си изкарат по-добре. Повечето от младежите обаче не знаят какво количество да изпият и често прекаляват с алкохола, което води до загуба на контрол върху ситуацията. Често човек изпада в неудобни ситуации, от които се срамува на другата сутрин.

 

Какво да правиш, ако си поканен на купон, където ще има алкохол?

 

Никой не може да те накара да пиеш насила. Ако обаче ти е омръзнало да отказваш на всеки да ти сипе алкохол, налей си нещо в чашата и не обяснявай на околните какво пиеш, остави да гадаят. През цялото време на купона чашата трябва да е с теб, в противен случай рискуваш някой да ти сипе някакъв алкохол или наркотици.

 

След края на партито в никакъв случай не се качвай в кола, която ще бъде шофирана от някой твой пиян приятел. По-добре звънни на родителите си да те вземат или си викни такси. Колкото и малко да е пил твоят приятел, малко е повече от нищо и това може да коства живота ти. По възможност не давай и на него да шофира, защото може да се самоубие или да убие някой друг шофьор или пешеходец.

 

Колко трябва да изпие човек, за да се напие?

 

Както вече споменахме всеки носи различно на алкохол, като това зависи от много неща, включително тегло, какво е ял през деня, колко бързо пие, на колко години е, какъв пол е и т.н.

 

Жените обикновено се напиват по-бързо и с по-малко количество алкохол заради хормоните, които постоянно бушуват в телата им.

 

На всеки човек му е нужно различно време, за да изтрезнее. Има неща, които могат да ти помогнат да се справиш с махмурлука, но само времето ще те отърве от алкохола.

 

Какво е да си в нетрезво състояние?


 


 

За да изпадне човек в такова състояние, той трябва да изпие определено количество алкохол. Често обаче не осъзнава колко е пил и пие, защото „не го хваща“. Да, но на алкохола му е нужно време, за да стигне до кръвта и човек да почувства опиянение. Това е и причината доста тийнейджъри, които нямат опит с пиенето, да се напиват, защото не изчакват да мине достатъчно време и се наливат постоянно.

 

Какви проблеми може да създаде алкохолът?

 

- повръщане;

- сънливост;

- безсъзнание;

- затруднено дишане;

- кома;

- смърт;

 

Под влиянието на алкохол човек може да вземе лоши решения, които може да доведат до:

 

- нежелана бременност;

- болести, предавани по полов път;

- сексуално насилие;

- автомобилна катастрофа;

 

Прекомерната употреба на алкохол вреди на човек в две направления:

 

Психически:

 

- отслабване на паметта, апатия, духовно и интелектуално обедняване, равнодушие;

- засяга централната нервна система, периферната нервна система и сетивата;

- може да доведе до „изтриване“ на привързаността към близките, родителите и децата;

- води до алкохолни психози, които са придружени с много мъчителни халюцинации;

- води до параноя, която се проявява в ревност към половинката;

 

Физиологично:

 

- има силно токсично действие върху клетката, като преминава през клетъчните мембрани и ги разтваря;

- води до заболявания на черния дроб, стомаха, хранопровода и може да доведе до явна или гастрит;

- понижава половата функция при мъжете и може да доведе до импотентност;

- може да доведе до мозъчен инсулт;

- може да се развие хепатит;

- предизвиква спазми на кръвоносните съдове, сърцето затлъстява и се отпуска, което предразполага към инфаркт;

- води до необратима дегенерация на черния дроб, наречена цироза;

 

Статистиката показва, че от употребата на алкохол пряко или косвено умират милиони хора. Затова и той се смята за един от най-големите социални проблеми на нашето време.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия