Няколко горчиви храни и напитки, които са полезни за здравето

2015-04-14 16:16:00
Няколко горчиви храни и напитки, които са полезни за здравето
Снимка: thinkstockphotos.com

Храната, която консумираме, оказва влияние както на външния ни вид, така и на здравословното ни състояние. Вкусотерапията е възникнала на основата на Аюрведа, като идеята ѝ е болестите да се лекуват, като се въздейства на вкусовите рецептори на човека, които са свързани с всички системи на организма. Различните вкусове оказват въздействие върху различните органи, затова е от значение каква храна консумираме и какъв вкус има тя. Според специалистите най-полезен е горчивият вкус. Затова ще ти покажем кой са най-горчивите, но и най-полезни храни:

 

Хрян – съдържа полезни органични киселини, витамини, фитонциди, минерални соли, аминокиселини, белтъчини, етерични масла и има бактерицидно и антисептично действие. Ако имаш лунички, но искаш да се отървеш от тях, може да го направиш, като всеки ден триеш кожата си със сок от хрян. Препоръчително е да се риемат пресни корени, които могат да се настържат и подправят с лимонов сок или да се добавят към салата от два червени домата.

 

Хрянът НЕ се препоръчва при хора, които наскоро са прекарали инфаркт или имат стомашно – чревни проблеми.

 

Кафе – в него има антиоксиданти, които предотвратяват рак на черния дроб и диабет. Редовната употреба на кафе в разумни количества стимулира дихателния център на мозъка и извежда излишния холестерол от организма. В кафето има полезни въглехидрати, важни минерали, микроелементи и мазнини.

 

 

Кафето НЕ се препоръчва при хора, които имат сърдечно – съдови заболявания.

 

Натурален шоколад – ежедневната консумация на 60 грама натурален шоколад възпрепятства свиването на артериите, намалява вероятността от образуване на тромби и подобрява циркулацията на кръвта. В натуралния шоколад се съдържат кофеин и теобромин, който стимулират работоспособността и творческата активност и борят успешно натрупания стрес.

 

Шоколадът може да се консумира от всеки.

 

Ряпа – в нея има полезни органични киселини, витамини, фитонциди, минерални соли, етерични масла, аминокиселини и белтъчини. Ряпата подобрява метаболизма, повишава имунитета и извежда излишните течности от организма.

 

Ряпата НЕ се препоръчва при хора, които имат заболявания на органите на стомашно – чревния тракт.

 

Чай – редовният прием заздравява костите и се бори успешно с остеопорозата. В него има полифеноли, които предпазват генетичния материал на клетките от увреждане. Чаят укрепва стените на кръвоносните съдове и стабилизира артериалното налягане, намалява риска от поява на рак, повишава имунната система и лекува някои видове алергии.

 

Чаят НЕ се препоръчва при хора, които страдат от глаукома, язва на стомаха, проблеми със съня и заболявания на бъбреците.

 

Горчица – редовната консумация на горчица се препоръчва при хора, които имат проблеми с нервната система.

 

Горчицата НЕ се препоръчва при хора, които имат заболявания на органите на стомашно – чревния тракт.

 

Бира – разумната консумация на бира (до половин литър дневно) няма да доведе нито до бирено коремче, нито да натрупване на излишни килограми. В бирата има антиоксиданти, които предпазват зрението от възникване на катаракта. Също така пенливата течност регулира кръвообращението и дишането, разтваря камъните в бъбреците и оказва положително влияние на храносмилането.

 

Според специалистите най-полезни са тъмните бири.

 

Грейпфрут – в този плод има огромно количество пектин и инозитол, който водят до изгаряне на мазнините, активизират дейността на черния дроб и подобряват апетита. Редовната консумация на грейпфрут нормализира работата на кръвоносните съдове, тонизира нервната система, премахва умората и намалява нивото на холестерол.

 

Грейпфрутът НЕ се препоръчва при хора, които приемат медикаменти, защото засилва токсичността на лекарствата.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия