Колко здравословни са диетичните храни

2015-04-06 15:01:00
Колко здравословни са диетичните храни
Снимка: Dreamstime

В днешно време здравословното хранене е една от най-популярните моди. Сега е модерно да се живее здравословно, да се храним правилно и да спортуваме. Това е чудесно и наистина трябва да се радваме, че вече не е готино да пушиш и да се тровиш с алкохол и тютюн. За тийнейджърите това е много важно, защото повечето признават, че пушат и пият алкохол, защото така се вписват сред съучениците си. Но колкото и да се опитваме да се отървем от вредните навици, да се храним здравословно и да спортуваме, винаги има грешки, които допускаме. Сега ще ти дадем повод за размисъл и ще те накараме да преразгледаш менюто си. Колко са здравословни диетичните храни?

 

Обезмаслени млечни продукти. Преди няколко години законови промени накараха производителите да отбелязват имитиращите млечни продукти. Така не се въвеждат в заблуждение потребителите, които сами преценяват кой продукт е най-добър за тях. Но много млади момичета се изкушават да си хапват мляко с масленост 0.1%. те си мислят, че така ще могат спокойно да си хапват мляко или че ще им помогне в строгата диета. Всъщност това е голяма грешка, защото тези млечни продукти са доста вредни. Извличането на маслеността е процес, през който е преминало млякото. След това към него са добавени куп подобрители и други вещества, който да му придадат консистенция и вид. Тези вещества имат съмнително влияние върху здравето на човека.

 

 

Маргарин. Всяка реклама ни убеждава, че маргаринът е полезен и вкусен, защото съдържа растителни, а не животински мазнини. Това, което пропускат да ни кажат е, че тази мазнина е хидрогенирана и реално тя не съществува в природата. Хидрогенираните мазнини са втвърдени растителни масла. Тялото на човека не може да ги разпознае и разгради напълно. Тези мазнини директно се отлагат в тялото и се образуват мастни депа. Но проблемът не е само, че пълнееш, а че тези мазнини се отлагат и в кръвоносните съдове, както и около вътрешните органи. Това означава, че повишават риска от инсулт и инфаркт. Трябва да четеш етикетите на стоките, които купуваш, защото има много храни, които съдържат маргарин. Той най-често е отбелязан като „хидрогенирано растително масло“.

 

Диетични безалкохолни. Няма такова нещо, като диетично безалкохолно. Това е просто маркетинг трик, който да те накара да си купиш дадена напитка. Тези диетични напитки не съдържат захар. Проблемът е, че тя е заместена с подсладители, най-често аспартам. Именно този подсладител се смята, че причинява затлъстяване, диабет, депресия, Паркинсон и Алцхаймер.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия