Няколко съвета за приема на протеин

2015-04-03 14:15:00
Няколко съвета за приема на протеин
Снимка: thinkstockphotos.com

За да се радваш на добро здравословно състояние, трябва да се храниш разнообразно и да спортуваш редовно. Спортистите знаят, че задължително трябва да приемат протеини, за да имат достатъчно енергия във фитнес залата и да могат да трупат мускулна маса.

 

Протеините изграждат клетките на тялото, помагат за нормалното протичане на метаболитните процеси и осигуряват трансфера на различни активни вещества в тялото.

 

 

В днешно време на пазара има огромно разнообразие от протеинови хранителни добавки с най-различни комбинации от съставки, вкусове и с различно предназначение. Хората, които редовно спортуват, имат по-голяма нужда от протеини в сравнение с неспортуващите. Дневната препоръчителна доза зависи от конкретния хранителен и тренировъчен режим и от поставените спортни цели.

 

Всеки организъм има определен капацитет за усвояване на протеините и затова е препоръчително дневната доза протеин да се приема на няколко части. Прекаляването с консумацията на белтъчини води до проблеми с бъбреците, стомашни неразположения и нарушен баланс на чревната микрофлора.

 

Храните, които са най-богати на протеин, са червените меса, яйцата, рибата и свинското. Ако целта ти е да натрупаш мускулна маса, добре е да наблегнеш на консумацията на крехко червено месо.

 

След като направиш промени в хранителния си режим, добре е първо да започнеш с по-редовната консумация на пилешко месо. Може да приемаш допълнително протеини на прах, за да достигнеш по-лесно оптималното количество, което ти е нужно за един ден.

 

Хубаво е да успееш да нагодиш своите протеинови нужди според броя хранения, които имаш на ден. Ако се храниш редовно, то за теб е добре да приемаш суроватъчен протеин. Ако обаче не хапваш често, по-добре заложи на протеин с казеин.

 

За любителите на протеинови шейкове най-подходящ преди лягане е бавноусвояем протеин.

 

Не забравяй, че колкото повече белтъчини приемаш, толкова повече вода трябва да пиеш, за да не натоварваш бъбреците си излишно.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Stan4o123
преди 9 години

Приемът на белтъцини трябва да е в рамките на 5-12 % от дневният прием на калории , което е много трудно да не се набави ( Световната здравна организация ) . Разбира се , колкото повече физически се натоварва човек , толкова повече калории му трябват , респективно и протеини , но почти всеки човек приема повече протеин , отколкото му е нужно , а той не може да се складира под формата на мазнина , следователно трябва да се преработи и изхвърли , което си има съответната цена . Фитнес храненето няма нищо общо със здравословното такова .


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия