Мит ли е лошата слава на кардиото сред бодибилдърите?

2015-04-02 19:00:00
Мит ли е лошата слава на кардиото сред бодибилдърите?
Снимка: freedigitalphotos.net

Известен факт е, че кардио тренировките са много полезни за здравето на човека. Нека оставим това настрана. Да говорим за отношението на кардиото към натрупването на мускулна маса. Вероятно много от вас са чували не веднъж, че кардиото изгаря мускулната маса. Сега ще изясним тези митове.

 

Кардио-тренировките не могат да унищожат мускулите ти. В един единствен случай аеробните упражнения могат да намалят мускулната маса и това е в екстремни и свръх продължителни кардио тренировки – например маратони по 8 часа, нещо което е абсолютно нелепо.

 

Нещо повече – аеробните упражнения помагат за натрупването на мускулна маса. Причината, поради която кардиото има толкова лоша слава, е че хората комбинират кардиото с диети за отслабване, при които драстично намаляват калорийния си прием. В тези случаи, тялото започва да самоизяжда мускулите си за да продължи да поддържа баланса на енергия в организма и да оцелее. Така че аеробиката не разгражда сама по себе си натрупаната мускулатура. За да не се получава този ефект на канибализъм в тялото, дневният калориен прием не бива да бъде намаляван с повече от 20%.

 

 

Как кардио-тренировките помагат да се качи мускулна маса? Един от начините е чрез покачването на кръвообращението. Това помага на изпълнените с млечна киселина мускули да получават нужните доставки от макро нутриенти или въглехидрати, протеини, микроелементи и витамини, за да се възстановят по-бързо.

 

Друг начин, по който аеробиката помага при натрупването на мускулатура е поддържането на сърдечно-съдовата система в топ кондиция. Не всеки път почивка от по 5 минути между сериите е адекватна за да се трупат мускули. Понякога тялото има нужда от повишаване на интензивността в тренировката, което означава по-малка почивка. Само тогава получаваш нужния тласък за преодоляването на застоя.

 

Нека да се спрем върху случаите, в които кардиото пречи на натрупването на мускулатура. Един от тези частни случаи е при тийнейджърите, които имат опасно ниски нива на подкожни мазнини. Ако нивата ти на мазнини са под 7% или дори под 4%, тогава тялото ще прави всичко възможно да те извади от тази застрашена зона, като отдели настрана малко повече мазнини – 11-12 процента. Не се плаши – плочките по корема са видими при подкожна мазнина от 13%.

 

Друг частен случай, при който кардиото гори мускулатура е при професионалните маратонци. Тези мъже и жени пробягват непосилни за обикновените хора разстояния всеки ден, в продължение на няколко дни. Интересното обаче е, че те наистина губят мускули от тези натоварвания, но загубите са пренебрежимо малки и са само от краката.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия