Киберхондрията - новата болест

2015-04-04 15:00:00
Киберхондрията - новата болест
Снимка: freedigitalphotos.net

Чувал/а ли си за хипохондрията? Това е психоматично разстройство, което се среща все по-често при съвременните хора. Характеризира се с внушаване на симптоми на различни болести. Хората, страдащи от хипохондрия наистина се страхуват да не се разболеят. Те често пъти си внушават, че имат даден симптом и вярват, че се разболяват от някоя тежка болест. Така едно обикновено главоболие вече е причина за съмнение за тумор в мозъка. Хипохондрията не бива да се бърка със Синдрома на Мюнхаузен, психоматично разстройство, при което хората симулират болести, за да получават съчувствие и помощ. Хипохондриците наистина изпитват страх от болести и не искат да се разболяват.

 

Но напоследък ставаме свидетели на една много притеснителна тенденция. Хипохондрията се преражда в киберхондрия. Терминът „киберхондрия” се споменава още през 2001 г., като се споменава, че киберхондриците са новите хипохондрици. Технологиите оказват огромно влияние на хората и те стават особено доверчиви към всичко, публикувано в интернет. Така, когато човек има някакъв здравословен проблем, хората първо търсят информация в интернет, а след това отиват на лекар. Проблемът е, че много от тях се отказват да посетят кабинета на лекаря и се самодиагностицират, въз основа на прочетеното в мрежата.

 

 

Най-често хипохондриците преувеличават симптомите си, драматизират ситуацията и това вреди на тяхната психика.

 

Киберхондрията е изключително опасна, защото хората свързват дори най-леките симптоми с тежки заболявания. Така самите пациенти започват да си вярват и ако посетят лекар, те преувеличават симптомите си, като заблуждават лекаря.

 

Освен това, в интернет има много сайтове и псевдо-лечители, които могат да се възползват от лабилните киберхондрици. Така могат да ги лекуват от несъществуващи болести или да им внушат, че имат някаква болест.

 

Проблемът е, че хипохондриците са склонни да неглижират важни проблеми. Така, както лесно си втълпяват, че имат дадена болест, така могат с лека ръка да отхвърлят сериозни симптоми, които имат.

 

Не бива да се доверяваш лесно на всичко, което пише в интернет. Ако имаш някакви симптоми, посети своя лекар, за да бъдеш сигурен/на какво точно се случва с теб. Не се доверявай само на статиите в интернет и не прибягвай до самолечение, защото можеш да си навредиш сериозно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 9 години

И разликата между хипохондрик и Кипохондрик е каква, че едните четат за болести в нета, а другите чуват за същите болести някъде другаде ?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия