Хипохондрията и какво представлява тя?

Хипохондрията е болезнено състояние, което се изразява в прекомерен страх от болести. Страдащите от тази болест постоянно се вглеждат в себе си,  търсят и намират тревожни симптоми и не вярват на лекарите, когато им казват, че са здрави. Хар

2011-02-13 17:17:39
Хипохондрията и какво представлява тя?
Хипохондрията е болезнено състояние, което се изразява в прекомерен страх от болести. Страдащите от тази болест постоянно се вглеждат в себе си,  търсят и намират тревожни симптоми и не вярват на лекарите, когато им казват, че са здрави. Характерна черта на хипохондрика е, че е постоянно болен  - ту от една, ту от друга болест.

В общeството има скептично отношение към тези хора и никой не ги възприема сериозно. Хипохондрията обаче, не е толкова безобидна, много често тя е  съчетана и с депресия.

Могат ли страховете на хипохондриците да се материализират?

Дейността на вътрешните органи е подложена  на влиянието на две различни части на нервната система. Едната е т. нар. вегетативна нервна система, чувствителна към проявите в емоционалната сфера.   Под въздействието на вегетативната нервна система, която при хипохондриците постоянно изразява страх и тревога, наистина може да се разстрои работата на вътрешните органи, което може да се прояви   в стомашно-чревни  разстройства, потиснатост и болки в сърцето...

Според психолозите, хипохондрията се проявява при хора, които са прекалено критични към себе си, имат ниска самооценка,  тревожни са и се стремят към зависимост...Според други пък хипохондрията е форма на защита, опит да се предизвика съжаление и подкрепа от околните, като се влезе  в ролята на тежко болен.

При лечението на хипохондрия е най-добре да се приложи психотерапия, в резултат на което и съпътстващата депресия минава сама. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия