Качествата на различните видове сол

2015-04-03 17:30:00
Качествата на различните видове сол
Снимка: freedigitalphotos.net

Когато чуем думата „сол” най-често се сещаме за готварската сол, която употребяваме ежедневно. Солта е една от най-важните подправки, която не пропускаме. Ястие без сол ни се струва безвкусно и неприятно. И въпреки това, солта е една от най-спорните подправки. Някои хора смятат, че тя е вредна и трябва да се изключи от менюто. Други пък твърдят, че не е полезно да ядем безсолна храна. Истината е някъде по средата. Сега ще ти разкажем повече и за различните видове сол, които имат разнообразни качества.

 

Сол наричаме най-често готварската сол – натриевият хлорид. Той е основен минерал, който е от изключителна важност за човешкия организъм. Проблемът е, че ние злоупотребяваме с него и така си докарваме куп проблеми. Неслучайно човек притежава вкусов рецептор за солено. Той отсъства при хищниците, защото в месото има достатъчно натриев хлорид.

 

Къде е балансът? Някои диетолози съветват изцяло изключването на солта, но това не е правилно. Така застрашаваме здравето си, защото разрушаваме водния баланс в организма. Не бива и да прекаляваме със солта, защото това води до задържане на вода и повишение на кръвното налягане.

 

 

Солите се различават по своя произход и състав. Сега ще ти разкажем повече.

 

Каменната сол е солта в най-чист вид, която съществува в природата, защото нейният състав е от почти 99% натриев хлорид. Това обаче не я прави най-полезната. Тя не съдържа никакви други ценни вещества.

 

Морска сол. Тя е много по-полезна, защото съдържа и други химични елементи. В нея има около 90% натриев хлорид, а останалите вещества са йод, калий, калций, цинк, манган. Те укрепват костите, повишават имунната система и действат добре на сърцето.

 

Готварска сол. Тя изобщо не е толкова полезна, колкото много хора си мислят. И да, има разлика между морската и готварската сол. Най-често това е рафинирана каменна или морска сол, което е много вредно, защото така се отстраняват всички полезни качества. Добавя се и алуминий, който абсорбира влагата, а това не увеличава биологичната ѝ ценност.

 

Диетична сол. Това е смес от калиев и натриев хлорид. Тя се препоръчва за хора със сърдечни заболявания и диабет, както и при някои други болести. Калиевият хлорид не бива да се приема самостоятелно, защото обезводнява организма.

 

Розова сол (хималайска). В последно време тя стана много популярна, най-вече в био магазините. Тя съдържа желязо, йод и сероводород. Този продукт е балансиран и изключително полезен, затова е хубаво да смениш обикновената сол с хималайска.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия