Хималайската сол - бялото злато

2014-11-19 18:45:00
Хималайската сол - бялото злато
Снимка: freedigitalphotos.net

Познавате ли добре вредите, които готварската сол може да ни нанесе? Постоянно четем статии и изследвания, които ни призовават да намалим количествата сол, които консумираме дневно. Неслучайно наричат натриевият хлорид „тихият убиец”, тъй като причинява много заболявания, сред които хипертония, камъни в бъбреците и проблеми с очите. А чували ли сте за хималайската сол? Тя е наричана „бяло злато”, но на цвят е розова. Тя е природен феномен. Сега ще ви разкажем повече за нея.

 

Всъщност хималайската сол наистина е хималайска, защото се изкопава измива и изсушава. Тя се е образувала в резултат от различни процеси преди повече от 250 милиона години. Розова е, защото съдържа железни атоми, които са виновниците за нейния специфичен цвят.

 

 

Смята се, че Александър Македонски е открил полезните ѝ качества, тъй като разположил войските си по поречието на река Инд. Тогава забелязал, че конете ближат скалите. Сега там са разположени четири солни мини, а добивът на хималайска сол се извършва ръчно. Неслучайно тази сол е значително по-скъпа от останалите видове соли, като натриева и калиева. Но определено си струва да замените вредната готварска сол с хималайска.

Освен желязо, в хималайската сол се съдържат сяра, калий, калций, магнезий и натрий, който е в много по-ниски количества, отколкото в готварската сол. Това означава, че хималайската сол не влияе на задържането на вода в организма.

 

Защо е полезна? Хималайската сол е наистина полезна за здравето, за разлика от натриевата. Тя е и вкусна, защото няма специфичния за калиевата сол вкус. Хималайската сол възстановява солевия баланс в организма и помага за детоксикацията. Нормализира кръвното налягане и не влияе зле на кръвоносната система, което е много важно, тъй като готварската сол повишава кръвното налягане и може да увреди сърдечно-съдовата система.

 

Бялото злато намалява нивото на „лошия” холестерол в кръвта, подобрява метаболизма и храносмилането, укрепва имунната система, влияе благотворно на дихателната система и на кожата. Влияе много добре на паметта и на нервната система.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия