Най-често срещаните причини за сухи и напукани устни

2015-03-24 16:38:00
Най-често срещаните причини за сухи и напукани устни
Снимка: thinkstockphotos.com

Да имаш сухи устни не е сериозен проблем, но определено е досадно и доста дразнещо, особено ако нямаш балсам под ръка. Сухите устни също така са непривлекателни и понякога болезнени. На повечето хора им пресъхват устните зимно време, когато навън температурите са под 0 градуса или през горещите летни месеци. Хронично напуканите и сухи устни може да се дължи на сериозен здравословен проблем. Преди да се плашиш, че ти има нещо на здравето, виж кои са най-често срещаните причини за напукани устни:

 

Облизване – има хора, които прехапват устните си, когато са под напрежение. Колкото по-често облизваш устните си, толкова по-сухи стават те, защото те не секретират протективни масла, които да ги поддържат овлажнени, както кожата произвежда себум, например. Устните се овлажняват, благодарение на водата, която приемаме и от водата, която се съдържа в слюнката. Когато облизваме устните си, езикът изсмуква водата от тях, благодарение на процеса, наречен „осмоза“, при който водните молекули преминават от среда с по-ниска към среда с по-висока концентрация.

 

 

Дехидратация – недостатъчният прием на течности може да ни създаде сериозни здравословни проблеми – главоболие, виене на свят, сънливост, умора, суха кожа и устни и т.н. За да бъдеш в добро здравословно състояние, трябва да пиеш по минимум 2.5 литра вода на ден. Ако ти е трудно, дръж пред себе си винаги шише пълно с вода, за да се подсещаш и да пиеш често и по-малко, за да не ти става тежко. С течение на времето ще свикнеш и ще приемаш по 2.5 литра вода дневно без никакви проблеми.

 

Алергия към никел – ако имаш алергия към никел, трябва да държиш всякакви предмети, които го съдържат, далеч от устата си. Алергичната реакция води до напукване и сухота на устните. Ако имаш пиърсинг на устните/езика или ти предстои да си направиш такъв, в никакъв случай не си слагай обица с никел.

 

Прием на медикаменти – има лекарства, при които един от страничните ефекти е изсъхване на устните. Това най-често са лекарства, използвани за лечение на акне, за високо кръвно налягане, против повръщане и при психични разстройства.

 

Студен, сух и горещ климат – през зимата и лятото голяма част от хората се оплакват от сухи и напукани устни. За да ги държиш хидратирани и да ги предпазиш от горещото слънце или студеният вятър, използвай хубав балсам за устни със слънцезащитен фактор.

 

Неподходяща паста за зъби – ако пастата ти съдържа гвайазулен или натриев лаурил сулфат, възможно е устните ти да са сухи заради това. Затова по-добре я смени с друга, която не съдържа гореспоменатите съставки.

 

Прекомерен прием на витамини – ако прекаляваш с приема на витамин В12, може да развиет алергия към кобалт, което води до напукани устни. Имай предвид, че дневната доза витамин В12 за възрастни е около 0.0015 мг. Прекомерният прием на витамин А също може да доведе до напукани устни. Препоръчителната дневна доза е около 0.6 мг.

 

Дишане през устата – ако носът ти е запушен и нощно време дишаш през устата, нормално е устните ти да са сухи и напукани, защото въздухът, който преминава покрай тях, ги изсушава.

 

Консумация на цитрусови плодове – те са изключително богати на витамини и са полезни за здравето, но киселината, която съдържат, може да раздразни устните и да предизвика фототоксичност, т.е да възникне алергична реакция между слънчевите лъчи и киселината. За да не се появи този проблем при теб, използвай овлажняващ балсам за устни, преди да ядеш цитрусови плодове и балсам, съдържаш слънцезащитен фактор след това.

 

Някои заболявания – възможно е да страдаш от някаква болест, заради която устните ти да са постоянно сухи и напукани – лупус, синдром на Сьогрен, диабет, хипофункция на щитовидната жлеза, синдром на Даун, псориазис, абсцеси в устната кухина, актиничен хейлит, възпалени сливици и др.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия