Учени апелират да се забрани продажбата на цигари за лица под 21 години

2015-03-26 18:00:00
Учени апелират да се забрани продажбата на цигари за лица под 21 години
Снимка: freedigitalphotos.net

Всички сме чували колко вредно е тютюнопушенето и колко лесно е човек да се пристрасти към никотина. Преди няколко десетилетия тютюнопушенето е било много модерно и се е разпространявало изключително бързо и сред най-младите. Към днешна дата тенденциите са към по-здравословен начин на живот, хубава храна и никакви цигари. Проблемът е, че все още има много тийнейджъри, които употребяват цигари.

 

Експерти от Института по медицина във Вашингтон смятат, че ако тютюнопушенето се забрани за лица под 21, това ще намали пушачите в световен мащаб. Специалистите твърдят, че това е начинът за намаляване на пристрастените към никотин и опазването на човешкото здраве. Те апелират повече правителства да подкрепят въвеждането на тази забрана, за да се спести пристрастяването към цигарите на тийнейджърите. Според изследователите, резултатите ще са видими до 5 години след като забраната бъде въведена.

 

В тийнейджърска възраст тютюнопушенето има най-пагубен ефект върху човешкото тяло. Употребата на цигари възпрепятства растежа и спомага за развитието на множество опасни заболявания. Проблемът е, че именно в тази възраст най-много хора пропушват, а на по-късен етап не могат да откажат цигарите, дори да са осъзнали вредите, които те носят. Според докладът на Института по медицина, основният мотив за започване на пушенето, е нуждата на децата да се чувстват по-зрели и да бъдат харесвани от обкръжението си.

 

До 16-годишна възраст когнитивните способности, свързани с частите на мозъка, които отговарят за импулсите и отговорното вземане на решения, още не са добре развити. Експертите са на мнение, че рискът от започване на тютюнопушене е много по-малък, когато човек мине тази възраст. Според това изследване, почти 90% от пушачите са запалили първата си цигара преди да навършат 16 години.

 

Според някои секретни документи, появили се в медийното пространство, в САЩ основната таргет група на тютюневите компании, са младежи на възраст около 19 годишна възраст. Въпреки това, индустрията винаги е споделяла мнението, че е твърдо против употребата на цигари от деца.

 

Не бива да забравяме и цигарите, които са много примамливи за децата, а именно тези с различни вкусове като: какао, плодове, шоколад, ванилия, сироп, карамел.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия