Как да се справиш с гъбичките по ноктите

2014-08-08 19:31:00
Как да се справиш с гъбичките по ноктите
Снимка: kingdeal.co.il

Гъбичките по ноктите са едно от заболяванията, които мнозина от нас пренебрегват и подценяват, смятайки го за козметичен проблем. Да, безспорно, но се отразява и на външния ни вид, но това е най-малкото, което може да ни причини. Медицинското наименование на гъбичките по ноктите е онихомикозата и според специалистите може да предизвика болка, дискомфорт и влошаване на вида на ноктите. Повечето епидемиологични проучвания в Европа и Северна Америка показват, че то засяга 3-13 % от населението, което е доста голям брой хора.

 

 

Лекари споделят, че в ранен стадии гъбичките по ноктите могат да бъдат излекувани без усложнения, но ако заболяването се развие неговото лечение става дълго и неприятно. Все пак има доказани методи за борба с този проблем. Които ще ви помогнат за възстановяване на нормалната структура на нокътя, които ние ще ви представим.

 

Преди това обаче ще обърнем внимание на всички онези, които не са се сблъскали с проблема или по-точно как да направят така, че да не им се случва неприятната случка. Ето няколко превантивни мерки, които могат да помогнат да се спасите от гъбичките:

 

На първо място, абсолютно задължително е редовно да си изрязвате ноктите, тъй като по този начин ще намалите бактериите, които живеят под нокътя, а така и шанса да се получи гъбична инфекция. Изключително важно е да поддържате краката си чисти, което означава да им отделите необходимото време за почистване, а не да залагате, че при къпане сапуна попада на тях и това е достатъчно. Не бива да се пренебрегва и подсушаването им след баня, тъй като и това влия доста за появата на гъбички.

 

Други добри практики, чрез които може да се предпазите от гъбичните инфекции е да носите свободни обувки, за да не се изпотяват прекалено много краката ви, което допринася за появата на гъбички както по ноктите, така и по краката. Сухите чорапи са повече от задължителни, както и смяната на спортните обувки. За домакините е важно да предупредим, че не се препоръчва да държат ръцете си прекалено дълго във вода, както и използването на силни почистващи препарати.

 

Ако обаче вече е прекалено късно и досадния проблем ви е сполетял, ето как може да се справите с него:

 

Първото нещо, което може да помогне при гъбички по ноктите е йод. Традиционната медицина препоръчва ежедневно, два пъти на ден да намажете със засегнатите участъци с 5%-то съдържание на йоден разтвор. Няколко дни след началото на лечението с йод може да почувствате леко парене. В случай, че паренето се засили това е знак, че провежданото лечение постига желания ефект. Курсът за лечение в 12 дни.

 

Друг изпитан метод и препоръчван от народната медицина е следната смес — смесвате в равни части настърган или счукан чесън с мед, нанасяте, е тази кашица върху добре накиснатите нокти, обвивате, е с найлоново парче и е бинтовате. Ходите така три дни и след това отново повтаряте.

 

Осъзнава обаче, че тези методи са доста непрактични и едва ли бихте се подложили на подобно процедура, която изисква от вас да ходите цели дни бинтовани, затова един от най-лесните и бързи начини да се справите с проблема е да отидете на лекар, който да ви предпише необходимото мазило, чрез което само за броени дни ще забравите за целия проблем.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия