6 съвета за по-добро храносмилане

2015-03-15 16:02:00
6 съвета за по-добро храносмилане
Снимка: freedigitalphotos.net

Лошото храносмилане е проблем на все повече хора. Живеем в градска среда, което е предпоставка за проблемите с храносмилането и отделянето. Недостатъчното движение, бързата и некачествената храна, нередовното хранене и други фактори влияят много зле на стомашно-чревния тракт. Сега ще ти дадем няколко съвета за по-добро храносмилане.

 

Не преяждай. На първо място трябва да се научиш да се контролираш. Повечето хора приемат много повече храна, отколкото наистина имат нужда. Научи се да спираш до там, до където се чувстваш сит, дори да имаш още много храна в чинията. Освен, че с преяждането трупаш излишни мазнини, затрудняваш работата на тялото. Затова може да те заболи корем, да почувстваш тежест и дори да не можеш да заспиш.

 

Набавяй си фибри. Тези полезни вещества се съдържат в свежите плодове и зеленчуци, зърнените храни и пресните кълнове. Овесената каша е прекрасна закуска, която ще ти даде много енергия за целия ден. Ако по някаква причина закъсняваш с вечерята и ти се налага да ядеш по-късно, избери нещо леко – шепа ядки и чаша мляко или варено яйце.

 

Спортувай. Няма как да минеш без спорта. Проблемите с храносмилането и запека се появяват най-често заради обездвижване. Това е голям проблем на съвременните хора. Запиши се на някакъв твой любим спорт или тренирай вкъщи. Можеш да тичаш в парка или да правиш други упражнения, които ти харесват. Важно е да имаш двигателна активност.

 

Пий повече вода. Чрез водата тялото се пречиства и изхвърля всички токсини. Недостигът на вода може да ти донесе куп проблеми. Трябва да пиеш около 2 литра на ден, а ако спортуваш активно или времето навън е много горещо, трябва да увеличиш количеството.

 

Минимализирай приемът на токсини и дразнещи вещества. Просто трябва да внимаваш какво ядеш. Опитай се да наблегнеш на органичните храни, до колкото е възможно. Хората, които имат чести храносмилателни разстройства трябва да си обърнат внимание и да посетят специалист.

 

Храни се редовно. Забързаното ежедневие не ти позволява да се храниш редовно, пропускаш хранения и нямаш никакъв режим. Опитай се да си създадеш такъв и да си носиш храна от вкъщи, ако няма къде да се храниш. Пропускането дори на едно хранене обърква организма.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия