Развенчани митове за бижутата

2015-03-05 14:11:00
Развенчани митове за бижутата
Снимка: thinkstockphotos.com

Носиш бижута и си чувал доста неща, свързани с тях. Но кои са митове и кои истини? Може да научиш тук:

 

Диамантите не могат да се разрушат – те са с твърдост 10 по скалата на Мох и наистина са неразрушими. Ако обаче не полагаш правилни грижи за тях те може да се напукат или да им се появят грапавини.

 

Диамантите са най-скъпият камък – може би е по правилно да се твърди, че са едни от най-скъпите, защото смарагдите и александритите също струват доста. Един син диамант 6,04 карата е бил продаден на търг в Хонг Конг срещу 7.98 милиона долара, което е рекорд за най-скъпоструващ скъпоценен камък продаван тогава. Преди това на почетното първо място е бил 0,95 каратовият червен диамант, продаден за 926 000 долара.

 

Цената на диамантите зависи от цвета – сините диаманти са най-скъпо струващите, но не само цветът е от значение. При покупка на диамант трябва да се гледат още шлифоването, прозрачността и карата.

 

Диамантите са най-рядко срещаните скъпоценни камъни – повечето хора смятат, че александритът и червените диаманти се срещат най-рядко, но според книгата на рекордите Гинес пейнитът е най-рядко срещаният скъпоценен минерал.

 

Опалите носят нещастие – едно време римляните обявили опала за скъпоценен камък и вярвали, че той съчетава в себе си красотата на всички скъпоценни камъни. Династията на Цезарите подарявали на съпругите си опали за късмет. С течение на времето обаче опалите започнали да се асоциират с черната магия, с чумата и лошия късмет. В днешно време хората вече не се страхуват за опалите и дори ги смятат са редки съкровища.

 

 

Златото бива няколко цвята – истинското злато е жълто. Цветното злато представлява смесен метал, създаден от комбинирането на чисто злато с желязо, сребро, платина, мед и алуминий.

 

Истинското злато се познава като се захапе – златото е относително мек метал, а човешките зъби не са достатъчно здрави, за да оставят следа по него. Така че няма смисъл да си чупиш зъбите, опитвайки се да разбереш дали имаш истинско злато пред себе си или не.

 

Перлите се разтопяват в оцет – има легенда, че Клеопатра разтопила ценна перла в оцет и го изпила, за да докаже на Марк Антоний, че може да организира най-богатия пир на всички времена.

 

Мините за лунен камък са празни – това е вярно що се отнася до основната световна жила, намираща се в Шри Ланка. Тя е спряла производството си през 1987 година и поради тази причина бижутата от син лунен камък се срещат по-рядко и стават все по-скъпи. Лунни камъни се намират все още в други мини по света, като се срещат в различни цветове като бяло, сиво, розово, зелено и жълто.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия