Репликите, които е чувал всеки вегетарианец

2015-02-17 14:44:00
Репликите, които е чувал всеки вегетарианец
Снимка: Dreamstime

От известно време не ядеш месо и сигурно вече си чувал доста от репликите, които ще ти покажем по-долу. Защо си решил да станеш вегетарианец, ти си знаеш. Важното е да се чувстваш добре в кожата си и да не си вредиш на здравето.

 

Повечето хора смятат, че месото е изключително полезна храна, но истината е, че тя си има своите предимства и недостатъци. В днешно време сякаш тя е повече вредна, отколкото полезна, защото всеки знае с какви неща се тъпчат животните, за да растат по-бързо, да стават по-големи и да бъдат по-здрави. То не са хормони, инжекции и всякакви други вредни за животното, а и за нас неща. Защото, когато човек консумира месо, той приема всичко от животните – от техните емоции до нещата, които са приемали като храна и медикаменти.

 

Кои са 10-те най-често срещани реакции на хората, когато разберат, че някой е вегетарианец:

 

“Жал ти е за животните. Ами какво ще кажеш за убитите растения?“ - месоядните много обичат да използват този аргумент. Да, факт е, че и растенията са част от живата природа. Но нали все пак човек трябва да се храни с нещо. Няма как да фотосинтезираме като растенията, нали? И все пак е по-добре да се храниш с плодове, зеленчуци, ядки и т.н., отколкото с всичко това + месо.

 

 

“Като не ядеш месо, единственото, което правиш, е да вредиш на организма си“ – още едно твърдение, което месоядните хора използват, за да оправдаят менюто си. Ако обаче човек почете малко повече по темата, ще установи, че вегетарианците се разболяват по-рядко и живеят по-дълго.

 

„Ще ме обидиш, ако не опиташ от пилето“ – това е долнопробно изнудване, на което не бива да се връзваш. Направи си изводите за човека, който е готов да се разсърди, защото няма да опиташ нещо, което не ядеш. Той не проявява уважение към избора ти да не ядеш месо, защо тогава ти трябва да проявяваш „уважение“ към това, което е сготвил? Просто няма да ядеш или ще хапнеш нещо друго, къде е драмата?

 

„Сигурно не ядеш месо, защото много обичаш животните“ – да, има и такива хора, които смятат, че животните не са за ядене. Но голяма част от вегетарианците не консумират месни продукти, защото ги смятат за вредни, не са полезни за тяхното здраве или просто не са им вкусни. Няма значение защо го правиш, важното е да се чувстваш добре.

 

„Оооо, не знаех, че не ядеш месо. Не ти личи!“ - това е доста странно изказване, защото вегетарианците и месоядните хора не се различават по абсолютно нищо. Е, при по възрастните може да се забележи някаква разлика, защото обикновено първите са по младолики и здрави, но при млади хора това не си личи. Това е все едно да кажеш на един човек, че не му личи, че не пие кафе. Ами нормално е да не му личи :D

 

“А дали би хапнал месо, ако ти дам 1 000 000 евро?” - това е въпрос, който не заслужава отговор. Месоядните хора смятат, че всеки вегетарианец има точка на пречупване. Това може и да е така, но това ли е начинът да се разбере?

 

„Ще се разсърдиш ли, ако някой път ти направя нещо за хапване с месо, без да ти кажа?“ - как може някой твой приятел или роднина да ти зададе такъв въпрос? Все пак това показва, че те не уважават избора ти да не консумираш месни продукти и явно смятат, че се правиш на интересен. Как, например, би се почувствал един мюсюлманин, ако бъде почерпен със свинско месо под претекст, че е телешко?

 

 

„Да не би да си вегетарианец само защото е модерно?“ - факт е, че някой хора спазват пости или стават вегетарианци, защото е модерно. Но те не са никак много. Повечето го правят заради себе си – постят, за да се пречистят и не консумират месо, защото го смятат за вредно или поради друга причина.

 

„И аз искам да бъда вегетарианец, но не мога“ - няма нужда да се откажеш от месото, ако това не е желанието ти. Все пак месните продукти имат и своите полезни свойства. Затова, ако обичаш вкуса на месото и то се отразява добре на организма ти, консумирай го, но в умерени количества.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
mboj1878
преди 8 години

Споделям абсолютно казаното в статията ! Бих добавила и следните :- Не можем да спасим всички животни по земята-Знаеш ли от какво се лишаваш-Когато 1 човек не яде месо, нищо не променя


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия