Интересни факти, свързани с женския мозък

2015-02-16 12:31:00
Интересни факти, свързани с женския мозък
Снимка: thinkstockphotos.com

Казват, че мъжете и жените са от различни планети. Това не е вярно, но истината е, че има големи разлики между мъжкия и женския мозък. Днес ще обърнем внимание на женския.

 

Сигурно си забелязал, че жените са по-емоционални и по-лесно се поставят на мястото на друг човек. Представителките на нежния пол могат да разберат околните и по-лесно си боравят с думите, когато говорят. Мъжете пък реагират по друг начин. Те се ядосват, отдават се на гнева и издигат стена около себе си, когато им е трудно да изразят чувствата си с думи. Разбира се, има различни хора и е напълно възможно един мъж да разбира и да се изразява по-добре от една жена. Статистиката обаче показва, че дамите са тези, които изживяват нещата по-емоционално и знаят какво да кажат, за да бъдат разбрани.

 

 

Въпреки че жените са склонни да мрънкат често и да недоволстват, те умеят да контролират гнева си. Това, разбира се, не означава, че не изпитват ярост и не се ядосват толкова, колкото мъжете, просто умеят да го прикриват. А и също така женският инстинкт за насилие е много по-слаб, отколкото при представителите на силния пол.

 

Има разлика между мъжките и женските хормони. Те са изключително важни при образуването на мозъка, стимулират репродуктивната функция и родителството. Хормонът окситоцин, например, кара жените да се привързват повече към децата. Благодарение на еволюцията зоната на езика е по-развита при представителките на нежния пол, защото те са били отговорни за предаването му на децата, което е обвързано и с отговорността за тяхното отглеждане. Доказано е, че дамите имат 11% повече неврони в зоните около мозъка, които са свързани с езика и чуването. Затова жените се изразяват по-добре, когато става въпрос за емоции и чувства.

 

Повечето жени често вършат няколко неща едновременно. Смята се, че на мъжете им е трудно да се съсредоточат върху повече от едно нещо. Това обаче не е вярно! След редица експерименти бе установено, че и двата пола могат да правят няколко неща едновременно еднакво добре. Но е факт, че когато тялото на жената има по-голямо количество естроген, тя се справя по-добре с вършенето на няколко нещо едновременно.

 

Жените може да са по-чувствителни от мъжете, но това не им пречи да са по-устойчиви на стрес. Причината за това е, че жените умеят да споделят и да говорят за своите чувства и емоции. Мъжете задържат негативните емоции в себе си, което оказва негативно влияние върху тяхното здравословно състояние.

 

Мозъкът има ляво и дясно полукълбо. Дамите имат повече нервни окончания в центъра му, където се свързват двете части. Мозъкът при мъжете е по-специализиран, като някои негови дялове са по-развити. В същото време жени се помагат по малко с всички дялове и гледат на всеки проблем от много гледни точки.

 

И мъжете, и жените имат огледални неврони. Те служат за имитиране, развитие на съчувствие и разбиране на околните. Дамите имат по-голямо количество огледални неврони, което им помага по-лесно да си правят изводи, да бъдат съпричастни към околните и да помагат, когато могат. Мъжете пък са по-добри в ориентирането и планирането.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия