Ползите, които ни носи червеното вино

2015-02-11 11:49:00
Ползите, които ни носи червеното вино
Снимка: thinkstockphotos.com

Почти всяко нещо в определени граници е полезно за здравето. Червеното вино е не само вкусна напитка, но и оказва благоприятно влияние върху здравето на човек. Консумацията на 1-2 чаши червено вино на ден ни предпазва от редица заболявания и повишава имунната ни система.

 

В червеното вино се съдържат много антиоксиданти, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и рак. Също така редовната консумация на вино води до понижаване на кръвното налягане и на нивата на лошия холестерол в тялото.

 

 

Редица проучвания показват, че основната съставка на виното - ресвератролът, потиска растежа и размножаването на раковите клетки. Също така той предпазва от развитието на сърдечно – съдови заболявания. Ресвератролът изтънява кръвта, което предпазва от образуването на кръвни съсиреци в артериите и другите кръвоносни съдове. А това натрупване, наречено исхемия, може да доведе до появата на сърдечен удар.

 

В червеното вино се съдържа антиоксидантът сапонин. Благодарение на него се понижава нивото на лошия холестерол и високото кръвно налягане.

 

Редовната консумация на вино има и други ползи. Ресвератролът има сходни свойства с женския хормон естроген. Затова специалистите препоръчват редовната консумация на вино в периодите, когато нивото на хормона се понижава – по време на менопауза, при рак на гърдата, при остеопороза, след раждане и т.н. Другите антиоксиданти, съдържащи се във виното – катехини и куерцитин, предпазват сърцето и намаляват риска от рак на белите дробове.

 

След хранене обикновено се покачват липидите в кръвта и оксидативният стрес. 1-2 чаши червено вино на вечеря са напълно достатъчни, за да се предотврати това.

 

Червеното вино потиска апетита и така ще хапваш по-малко. Също така редовната му консумация спира растежа на мастните клетки чрез вещество, наречено пицеатанол. Така шансът да се сдобиеш с излишни килограми значително намалява.

 

 

Ако обичаш да се усмихваш и държиш усмивката ти да е привлекателна, червеното вино ще ти помогне за това. Ежедневната консумация на 1-2 чаши вино предпазва зъбите от образуване на кариеси, като предпазва от бактерии, които се залепят за зъбите и образуването на плака.

 

Въпреки че червеното вино е изключително полезно за здравето, то трябва да се консумира с мярка. Прекаляването с него (повече от 2 чаши за жените и 4 за мъжете) може да доведе до алкохолизъм, високо кръвно налягане, затлъстяване, проблеми с черния дроб и редица други заболявания. Доказано е обаче, че хората, които пият вино в умерени количества, по-рядко злоупотребяват с алкохола. Също така водят по-здравословен начин на живот за разлика от пълните трезвеници или почитателите на бира. Любителите на червеното вино наблягат на консумацията на плодове и зеленчуци, спортуват редовно и пушат по-малко.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия