От какви нутриенти се нуждаят жените [част втора]

2015-02-09 21:30:00
От какви нутриенти се нуждаят жените [част втора]
Снимка: freeimages.com

Хапваш ли достатъчно плодове и зеленчуци, ядеш ли пълноценна храна? Много тийнейджъри прекаляват с бързата храна, а забравят, че трябва да приемат витамини и минерали. Понякога обръщаме внимание повече на външния вид, купуваме си гримове и красиви дрехи, а сякаш забравяме, че красотата на първо място е здраве. Сега ще ти разкажем повече за нутриентите, от които жените имат нужда.

 

Протеини. Човешкото тяло е изградено от протеини. Протеин се съдържа в костите, в мускулите, в косата, в ноктите, в кожата. Всеки човек, без значение от пола, трябва да приема протеини всеки ден. Проблемът е, че жените често ги ограничават, защото си мислят, че от тях се пълнее. Истината е, че не можеш да напълнееш от протеините, а те просто засищат повече. Недостигът на протеини може да доведе до кожни проблеми, косопад и чупливи нокти. Хапвай всеки ден мляко, прясно месо и яйца.

 

Фибри. Фибрите спомагат смилането на храната и предпазват от сърдечни болести, защото намаляват холестерола в кръвта. Те влияят благотворно и на кръвната захар. Бобовите храни, плодовете, зеленчуците и ядките, както и пълнозърнестите храни са много добри източници на фибри. Една млада жена трябва да приема около 50 грама фибри дневно. Това може да е чаша боровинки плюс купичка зеленчуци. За съжаление повечето хора не приемат достатъчно фибри. Според проучвания, жените ядат наполовина от нужното дневно количество.

 

Витамин С. За да имаш здрави кости и кожа, трябва да приемаш достатъчно количество витамин С. Разбира се, то влияе благотворно на имунната система, като ни предпазва от болести. Много хора не знаят, че витамин С не се синтезира в човешкия организъм, а трябва да се набавя чрез храната. Плодовете, които съдържат най-много витамин С, са ягодите. Големи дози има и в цитрусите, чушките и броколите. Жените трябва да приемат около 100 милиграма витамин С на ден. Проблемът е, че при пушачите, ценният витамин се унищожава от никотина. Затова ако пушиш, трябва да увеличиш дневната доза витамин С.

 

Омега-3 мастни киселини. Навсякъде се говори за чудодейната им формула, сякаш тези мастни киселини са вълшебни. И наистина може да се каже, че са. Омега-3 са „добри“ мазнини, които понижават възможността от развитие на сърдечни болести. Можеш да си набавиш Омега-3, ако хапваш сьомга, пъстърва, скумрия, херинга, аншоа или сардини. Лененото семе и орехите също съдържат Омега-3 мастни киселини.

 

Хранителни добавки. Няма лошо да приемаш витамини и минерали, особено през студените зимни дни. Така ще повишиш имунната си система. Дамите е хубаво да приемат и витамини А+Е, за да имат красиви кожа, коса и нокти.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия