Тиквата - склад за витамини и минерали

2015-02-05 13:17:00
Тиквата - склад за витамини и минерали
Снимка: thinkstockphotos.com

Въпреки че сезонът на тиквите е вече към края си, все още може да ги намериш на пазарите и в големите супермаркети. Редовната консумация на този плод ще те направи здрав и ще повиши имунната ти система.

 

Оранжевият цвят на тиквата се дължи на огромното количество каротин – провитамин А. Нужни са ти около 100 грама тиква, за да си набавиш нужната дневна доза от витамина. Провитамин А е силен антиоксидант, който придава приятен тен на кожата, особено зимно време, когато тя губи своята свежест заради ниските температури. Витамините В1, В2, РР и Е също оказват благоприятно влияние върху здравето ни, както и върху кожата, ноктите и косата. Високото съдържание на витамин С укрепва имунната система и ни пази от вирусни заболявания.

 

 

В тиквата се съдържат и витамините К и D, които отговарят съответно за правилното съсирване на кръвта и костите. Най-ценният витамин, който се съдържа в оранжевия плод, е Т, който подпомага лечението на анемии и хемнофилия. Затова тиквата е препоръчително да се консумира редовно от бременни жени, малки деца и вегетарианци.

 

В тиквата се съдържа и огромно количество минерали. Благодарение на ниското съдържание на натрий и високото на калий, тя е естествен диуретик, който премахва отоците при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Магнезият и фосфорът водят до подобрение на паметта и дейността на нервната система. Също така в тиквата има голямо количество желязо, а калцият се усвоява много по-ефективно от този, който се намира в млечните продукти.

 

Тиквата може да се консумира по няколко начина – печена, варена или на крем-супа. На 100 грама тя съдържа около 17 калории и няма как да доведе до напълняване, освен ако не я консумираш с много голямо количество захар или мед.

 

Доста хора изхвърлят семките от тиквата. Те обаче са богати на белтъчини и консумирани в сурово състояние водят до подобряване на паметта, дейността на бъбреците, а при мъжете поддържат простатата здрава.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия