Храните, които трябва да ядеш през зимата, за да бъдеш здрав [част втора]

2015-02-02 11:02:00
Храните, които трябва да ядеш през зимата, за да бъдеш здрав [част втора]
Снимка: thinkstockphotos.com

Още малко и зимата вече ще е зад гърба ни. За да си бодър и здрав през студените зимни месеци, трябва да се храниш правилно и да спортуваш редовно. През зимата доста хора намаляват значително количеството прясна храна, която консумират. Затова трябва да включат други храни, които да поддържат висока имунната система:

 

Овесени ядки – това е една от предпочитаните закуски сред хората, които се хранят здравословно. Овесените ядки са богати на фосфор, калций, магнезий, желязо, мед и витамини от група В. Те са изключително богати на разтворими влакна и водят до понижаване на високия холестерол, предпазват от сърдечно-съдовите заболявания и диабет.

 

 

Червена леща – тя е изключително богата на желязо и протеини и е подходяща за хора, които спортуват редовно и искат да изградят мускулна маса. Една чаша червена леща дневно ни осигуря близо половината от дневната доза протеини. Също така червената леща е богата на фибри и води до регулиране и стабилизиране на кръвната захар.

 

Сьомга – тя съдържа в себе си голямо количество омега-3 мастни киселини, които са изключително полезни за сърцето, намаляват риска от развитие на Алцхаймер, регулират холестерола и помагат за натрупването на мускулна маса. В сьомгата се съдържат още фосфор, селен, ниацин, магнезий, витамин В12 и В6 и витамин D.

 

Чесън – в чесъна има огромно количество селен, желязо, фосфор, магнезий, калций, витамини А, В1, С и др. Много хора го консумират, когато са настинали или като превантивна мярка срещу грип. Чесънът помага още при запушен нос, висока температура, болки в гърлото и повишава имунитета.

 

Зехтин – той е богат на витамините А, В, D и Е, които са важни за мозъка и нервната система, за костите и зъбите, преждевременното стареене и доброто зрение. Зехтинът подхранва и поддържа кожата хидратирана, като пречи на влагата в нея да се изпари. Може да си мажеш веднъж седмично лицето с качествен зехтин, за да извлечеш максимум полза от него.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия