4 неща, които е хубаво да знаеш, преди да започнеш диета

2015-01-22 14:15:00
4 неща, които е хубаво да знаеш, преди да започнеш диета
Снимка: thinkstockphotos.com

Повечето хора започват диета, без да са информирани достатъчно и често допускат грешки, които оказват неблагоприятно влияние върху здравето или целта им да се отърват от излишните килограми. Виж съветите, които всеки, който е на диета, би искал да получи още в началото:

 

1. Да станеш веган, не означава да станеш слаб – изключването на месо и животински продукти от менюто, не означава, че ще се отървеш от излишните килограми. Голяма част от вегетарианците и веганите са слаби, но това е, защото водят здравословен начин на живот, т.е хранят се правилно и спортуват редовно. Веганите нямат богат избор на храна, защото не ядат месо и животински продукти като мляко, сирене, кашкавал, извара, яйца, мед и т.н. Те наблягат основно на консумацията на макаронени изделия, хляб, картофи, ориз и т.н. Тези храни са изключително полезни, но трябва да се консумират правилно и в не големи количества. За да се отървеш от излишните килограми, трябва да ядеш повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Храни се разнообразно и редовно.

 

 

2. Храненето с фъстъчено масло от буркана НЕ е здравословно – може да се води полезна храна, но не бива да забравяме колко калорична е тя. Може от време на време да консумираш фъстъчено масло, но не бива да прекаляваш. Ако всеки ден ядеш направо с лъжицата от буркана, не се учудвай, ако след няколко седмици дънките ти вече не ти стават и имаш нужда от нови. Доста здравословни храни са полезни за здравето, но съдържат в себе си голямо количество калории, затова ги консумирай с мярка.

 

3. Ходенето пеша не е достатъчно – за да се отървеш от излишните килограми и кожата ти да остане стегната и без стрии, трябва да правиш повече от това да се разхождаш. Понякога човек не знае какво му се спортува, така че опитвай различни неща, докато не намериш своето. Сега има огромно разнообразие от спортове – тичане, плуване, баскетбол, зумба, фитнес, тае бо, пилатен, kangoo jumps и т.н. Спортувай това, което ти доставя удоволствие и го прави редовно, за да има резултат.

 

4. Редовните тренировки не са оправдание за преяждане – това, че спортуваш често и по много, не означава, че може да ядеш каквото и когато си поискаш. Ако имаш нужда да се наградиш с нещо вкусно след тежко физическо усилия, направи го, но нека не е всеки път, защото така ще се загуби ефекта от тренировката, т.е ще си върнеш всичко изгорено само с няколко хапки. Старай се да ядеш храни, които ти помагат да се възстановиш и които правят мускулите ти по-издръжливи като домати, спанак, царевица, лук, боб, яйчен белтък, пилешко, паста, сирене и др.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия