Кои храни и напитки вредят на зъбите ни

2015-01-17 14:02:00
Кои храни и напитки вредят на зъбите ни
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки иска да има красива и блестяща усмивка. Зъбите са много важни, за да изглеждаме добре. Много хора признават, че намират за отблъскваща гледката на развалени зъби и не биха се целували с такъв човек. Затова трябва да полагате повече грижи за зъбите си. Така ще се радвате на красива усмивка и ще имате здрави зъби. Но трябва да внимавате какво ядете и какво пиете. Кои храни и напитки вредят на зъбите ни?

 

Захар. Захарта е наистина вредна. Прекаляването със сладките изкушения, може да допринесат за повишаване на телесното тегло. Освен това захарта  влияе негативно и върху зъбния емайл. Възможно е да улесни образуването на кариеси и други зъбни заболявания. Всичко идва от увреждането на емайла. Ако един път той бъде наранен, тогава зъбите наистина започват да се развалят. След като консумирате сладко, измивайте добре зъбите си.

 

Лед. Ледът е за да охлажда напитката ви, не е за дъвчене. Може би сте учудени, но много хора смятат, че ледът е полезен за зъбите. Истината е, че дъвченето на лед може да бъде опасно за зъбите ви. Прекаленото изстудяване може да повлияе зле на чувствителността. Освен това ледът е твърд, можете да нараните зъбния си емайл.

 

Цитруси. Те са полезни и вкусни, затова не бива да ги премахваме от менюто си. Но истината е, че те могат да са вредни за зъбите ни. Особено лимонът, който е най-кисел от цитрусовите плодове. Най-добре е да разреждате фреша с малко вода. След като изпиете любимата си напитка, изплаквайте зъбите си само с вода. Така киселината няма да увреди зъбния ви емайл.

 

Кафе. Кафето е вкусно и е любима напитка за много хора. Но то може да увреди зъбите ви, като ги направи тъмни. Редовната употреба на кафе се отразява сериозно на цвета на зъбите. Освен това, кафето дехидратира и намалява количеството на слюнка в устата. Най-добре е да пиете кафето паралелно с вода. Внимавайте и с червеното вино, то също може да оцвети зъбите ви.

 

Цигари. Няма как да пропуснем и тютюнопушенето. То е вредно и за вашите зъби. Цигареният дим може да повлияе зле на емайла и да го разруши. Освен това, доказано, зъбите потъмняват. Дори да миете зъбите си редовно, не можете да отстраните налепите от никотин и катрани, които с времето се наслояват. Така зъбите ви вече не са бели, а по-скоро жълти или кафяви. Ограничете тютюнопушенето, за да запазите усмивката си красива.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия