Как да преборим следпразничната депресия

2015-01-07 19:01:00
Как да преборим следпразничната депресия
Снимка: freedigitalphotos.net

Празниците свършиха и отново се завърнахме към училището, университета и всички останали занимания. Вече трябва да влезем в ритъм, а се оказва, че това изобщо не е лесно. Тялото се е отпуснало, настроили сме се за почивка и изведнъж отново е понеделник, трябва да ставаме рано, да вършим куп неща и да сме работоспособни. Но стресът от първите дни на работната седмица е голям и води до следпразнична депресия. Как да се справим с нея?

 

Спете повече. Предполага се, че през ваканцията сте си развалили режима и сте спали повече. Но зимата изисква повече сън, тялото се изморява повече, има нужда от повече възстановяване. За да влезете пак във форма, трябва да се наспите добре. Първите няколко дни от новата работна седмица могат да са кошмарни, затова наспете се хубаво.

 

Пуснете си музика. В свободното си време релаксирайте. Пуснете си спокойна музика и се отпуснете. Направете си чай и си почивайте. Не ходете на шумни места, откажете поканата за бар или дискотека. Такова излизане по-скоро ще ви навреди, вместо да ви помогне да разпуснете.

 

Сигурни сме, че по време на почивката повечето хора преяждат, препиват и прекаляват с цигарите. Изчистете организма си и пушете по-малко. Определено ще се почувствате по-добре. Намалете мазните храни, яжте повече свежо месо и зеленчуци. Опитайте се да намалите и алкохола. Пийте повече течности като вода или чай.

 

Яжте по-малко и на често. Хапвайте леки неща, не преяждайте. Пресните плодове са чудесна идея, можете да си правите сокове от цитруси. Пийте свежо приготвени сокове, а не купувайте сокове в кутии. Приемайте по-големи дози витамини, особено витамин С, за да се предпазите от настинки и грип.

 

Движете се. Не забравяйте, че тренировката във фитнеса не е мъчение, а е любимо занимание, което ви кара да се чувствате добре. Не се натоварвайте, вземете леки гири, правете по-малко кардио и не прекалявайте с времетраенето на тренировката. Идеята е да повдигнете тонуса си, а не да се преуморявате.

 

Разходете се навън. Заниманията във фитнеса не стигат. Много добре ще ви се отрази разходка в студеното време. Облечете се добре, обуйте удобни обувки и се разходете в парка. Свежият въздух и зимното слънце ще ви накарат да се почувствате по-добре.

 

Усмихвайте се. Спомнете си колко приятно прекарахте празниците. Усмихнете се, защото сте щастливи. Сега си спомнете какво искате да ви се случи през Новата година. Със сигурност сте си пожелали прекрасни неща, позволете им да се случат като се усмихвате.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия