Тинейджърската депресия

Приблизително 4 от общо 100 Тийнейджъри са сериозно депресирани всяка година. Всеки може да се чувства тъжен или неспокоен. Депресията засяга 4% от тийнейджърите.  Момичета страдат от депресия в двойно по-голям размер от момчетата. По-важното

2010-03-29 14:53:19
Тинейджърската  депресия
Приблизително 4 от общо 100 Тийнейджъри са сериозно депресирани всяка година. Всеки може да се чувства тъжен или неспокоен.

Депресията засяга 4% от тийнейджърите.  Момичета страдат от депресия в двойно по-голям размер от момчетата. По-важното е какво може да се направи, за да се спре депресията преди да достигне до фатални последици?
Симптоми  и знак за депресия у тийнейджърите:

Трудно е да се разбере, когато тийнейджърите страдат  от депресия- растат и се опитват да открият кои са, променят се много бързо и физически и емоционално. Такива промени в поведението са нормални. Въпреки това, проблемите възникват, когато един тинейджър се чувства безпомощен и безнадежден през по- голямата част от времето. Ако тийнейджърът проявява следните признаци на депресия едновременно за повече от 2-3 седмици, той или тя най-вероятно е в депресия.

    - Промяна на резултатите в училище.
    - Липса на апетит или пък апетитът е прекалено засилен.
    - Перманентно е тъжен/на.
    - Ниското самочувствие и чувство за вина.
    - Социалната изолация, лоша комуникация.
    - Прекалена тревожност.
    - Странно и често сменящо се поведение.
    - Невъзможност да се концентрира.
    - Вярата, че животът не струва да се живее.
    - Промяна на нормалния сън.
    - Става раздразнителен лесно.
    - Изпитва физическа болка и страдание без видима причина.
    - Загуба на  много енергия, оплакване от чувство на умора през цялото време.
    - Говори за смърт или самоубийство - това трябва винаги да се взема на сериозно.

Лечение на тийнейджърката Депресия:

Изключително важно  е  депресирани Тийнейджъри да получат бързо и професионално лечение. Депресията е сериозна и ако не се лекува, може да се влоши до степен да стане животозастрашаваща. Ако депресиран Тийнейджър откаже лечение  може да бъде необходимо членове на семейството или други възрастни да потърсят професионален съвет.

Някои от най-разпространените и ефективни начини за лечение  на депресия при тийнейджърите са:

Психотерапия

Психотерапията предвижда възможност за опознаването на събитията и чувствата, които са болезнени и тревожни за тинеджърите. Психотерапията също ги учи да се справят с проблемите по-лесно чрез различни умения.

Когнитивно-поведенческа терапия

Когнитивна поведенческа терапия съчетава две много ефективни видове психотерапия - когнитивна терапия и поведенческа терапия. Когнитивно-поведенческа терапия помага на Тийнейджърите да  променят отрицателнте мисли и поведение в нещо красиво и положително.

Междуличностна терапия

Междуличностна психотерапия (IPT) е една от краткосрочните терапии , които са доказали своята ефективност за лечение на депресия. Междуличностната терапия се фокусира върху това как да се развият здравословните отношения у дома и в училище.

Медикаменти

Лечението с медикаменти облекчава някои симптоми на депресия и често се предписват и действат заедно с терапията. Има различни видове антидепресанти на разположение.Последните изследвания показват, че младите хора с депресивни нарушения може да реагират по-благоприятно на SSRIs, отколкото да трициклични антидепресанти.  Лекар може да  даде лекарство, за да  помогне на тинейджърите да се чувстват по-малко застрашени и напрегнати. Но това може да отнеме няколко седмици, докато лекарство подейства. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
evelina.raicheva
преди 10 години

Имам прекрасна дъщеря на 14.В момента преживява болезнено безразличието на момче,което и е оказало внимание и се отдръпнало от нея.Притеснението ми е свързано с желанието и да се драска се със стъкло-да се самонаранява.Случва се вече два пъти при положение,че и обърнах внимание.Как да избегна по-сложни последствия.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия