Ползите, които ни носи пчелният прашец

2015-01-05 11:14:00
Ползите, които ни носи пчелният прашец
Снимка: thinkstockphotos.com

Какво представлява пчелният прашец?

 

Това е цветният прашец, който се събира от пчелите – работнички. Той съдържа в себе си известно количество нектар и слюнка от пчелите и съдържанието му е разнообразно, защото се събира от различни растения.

 

Ние приемаме пчелния прашец като хранителна добавка. Използва се за подобряване на издръжливостта, за стимулиране на апетита, при преждевременно стареене, алергичен ринит, ревматизъм, афти, проблеми с уринирането и др. Използва се още при кървене от носа, нарушения в менструалния цикъл и наднормено тегло. Подходящ е и за хора, които имат суха и груба кожа или често страдат от екземи и обриви.

 

 

Пчелният прашец съдържа почти всички хранителни вещества, които са нужни на човешкия организъм, за да бъде здрав и да функционира правилно. Той е богат на протеини, витамини, аминокиселини, фолиева киселина и витамин В комплекс. Съдържа в себе си повече аминокиселини от яйцата, сиренето и говеждото месо със същото тегло. Половината от протеините му са под формата на чисти аминокиселини и са усвояват директно от тялото.

 

Защо трябва редовно да приемаш пчелен прашец?

 

Подобрява храносмилателната система – той съдържа ензими, които подпомагат храносмилането и помагат на организма да си набави нужните му хранителни добавки.

 

Повишава енергията – въглехидратите, протеините и витамините от група В помагат за поддържане на тонуса и подобряват издръжливостта.

 

Лекува пристрастията – пчелният прашец е в състояние да потиска импулсите и по този начин да лекува вредните пристрастия и желания, които притежава човек.

 

Подобрява плодовитостта – той стимулира и възстановява функциите на яйчниците и в същото време действа като афродизиак и повишава либидото.

 

Оказва благоприятно влияние върху дихателната система – пчелният прашец има високо съдържание на антиоксиданти, които имат противовъзпалителни ефекти върху тъканите на белите дробове и предотвратяват появата на астма.

 

Укрепва имунната система – той има благоприятно влияние върху чревната флора и по този начин води до повишаване на имунитета. Също така има подобни на антибиотика свойства, които защитават организма от вируси и инфекции.

 

Подмладява кожата – в него се съдържат витамини и аминокиселини, които защитават кожата и спомагат за регенерирането на клетките. Често се използва в козметичните продукти. Бори се с алергиите – пчелният прашец има благоприятно влияние върху повечето алергии.

 

Укрепва сърдечно – съдовата система – той съдържа големи количества рутин, който заздравява капилярите, кръвоносните съдове и нормализира нивата на холестерола.

 

Каква е препоръчителната дневна доза?

 

Хубаво е да се приема по една чаена лъжичка дневно на закуска. За да бъде максимално добре усвоен пчелният прашец, трябва да се консумира с друга храна, за предпочитане някакъв плод, който засилва неговото действие.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия