Солта - най-спорната подправка

2014-12-17 10:27:00
Солта - най-спорната подправка
Снимка: freeimages.com

Какво знаете за солта? Вероятно сте учили в училище, че тя е известна под наименованието натриев хлорид и е изключително вредна. Въпреки това вероятно не познавате човек, който да не яде абсолютно никаква сол. Едни смятат, че солта е изключително вредна, други не приемат това твърдение. Истината е по средата.

 

Няма как да заклеймим солта като изключително вредна или изключително полезна. Но истината е, че всички животни се нуждаят от сол. Тревопасните животни търсят залежи от каменна сол, а на домашните (овце, кози, крави) се дава сол, която те ближат. Хищниците набавят солта от месото на тревопасните животни. При човекът нещата стоят по-различно. Хората си набавят сол от месото, което ядат, но тя изобщо не е достатъчна. Хората губят големи количества сол чрез потта и урината си. Затова трябва да прибавяме умерени количества сол към храната си.

 

 

Защо не можем без сол? Човешкият организъм се състои от 70% вода. Истината е, че ако не се хидратираме достатъчно, можем сериозно да си навредим. А именно солта помага на организма да запази водния баланс. Загубата на вода може да се отрази сериозно на кръвната плазма, стомашния сок, майчиното мляко, секретите на жлезите. При недостатъчно количество сол в организма, той губи вода. А ако се опитате да наваксате тази загуба с още вода, можете да получите водно отравяне. Вероятно това ви звучи странно и невъзможно, но това е реална опасност. Течностите навлизат безпрепятствено в кръвните клетки и ги раздуват. Симптомите са главоболие, световъртеж, гърчове, а в най-тежките случаи и смърт. Такова отравяне най-често се получава след тренировка или в големи горещини, когато човек се изпотява много и изпитва силна жажда.

 

 

Кога солта е вредна? Прекаляването със сол изобщо не е полезно. Не бива да изключвате солта от менюто си, но не и да прекалявате с нея. Излишните количества сол могат да увредят бъбреците и очите. Освен това се повишава кръвното налягане и се задържа прекалено количество вода. Смята се, че идеалната доза сол е около 4-5 грама дневно (около една чаена лъжичка).

 

Истината е, че повечето хора несъзнателно приемат повече сол, отколкото е необходимо. Трябва да внимавате с всички готови храни и полуфабрикати, които съдържат много сол. Всички колбаси, сирена, пакетирани стоки, чипсове, пуканки, пици и други вредни храни имат огромно съдържание на сол. Добре е да внимавате с тези храни.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия