Да развенчаем някои заблуди, свързани с произхода на храните

2014-11-15 12:00:00
Да развенчаем някои заблуди, свързани с произхода на храните
Снимка: freedigitalphotos.net

Има някои храни, за които изобщо не се замисляме от къде произлизат. Сякаш сме свикнали да ги приемаме като част от културата и националните традиции на някои страни. Всяка страна има уникална кухня и прекрасни ястия. Но понякога се заблуждаваме относно произхода на храните. Сега ще ви разкажем повече за храните с лъжлив произход.

 

Руската салата всъщност е френска. На много места наричат руската салата „френска” или „Оливие”. Всъщност тя е измислена в Русия от френския готвач Люсиен Оливие. Тя е създадена през 1860 година в Москва. Разбира се, съставките ѝ са били много по-различни от сегашните и тя е включвала месо от фазан, телешки език, хайвер, зелена салата, варени яйца и кисели краставички. Оливие е пазил рецептата в тайна и до днес не се знае какво друго е съдържала известната салата.

 

Шопската салата изобщо не е шопска. Тя е едно от най-известните национални ястия, но знаем много малко за произхода ѝ. Всъщност тя е модерно изобретение и става популярна около 70-те и 80-те години на ХХ век. По-рано тя никъде не се споменава и е непозната до този момент. Идеята е, че тя съчетава цветовете на българското знаме: бяло от сиренето, зелено от краставицата и червено от доматите. Подобен е случаят с Овчарската салата, която става модерна през 90-те години на миналия век, но няма нищо общо с овчарите.

 

Курабийките с късметчета не са китайски. Всички си мислим, че тези симпатични курабийки са китайски, но всъщност са японски. Според японски студент, те са традиционни за Япония. Освен това в Китай не се предлагат такива курабии.

 

Кроасаните не са френски. Когато чуем Френска кухня се сещаме за вино, сирене и вкусни кроасани. Но всъщност те са австрийски и са сервирани за първи път през 17 век. Чак през следващия век стават популярни във Франция, а през ХХ век френските хлебари ги превръщат в такива, каквито ги познаваме и днес.

 

Чуросът не е мексикански. Това е една от най-популярните мексикански храни, но всъщност не е съвсем мексиканска. Все още има спорове, относно произхода на тази вкусотия. Някои смятат, че чуросите са изобретение на испанските овчари, други твърдят, че португалските моряци са приготвили чурос за пръв път, а трети вярват, че китайци са бащите на чуроса.

 

Пицата не е съвсем италианска. Италия е известна със своите пици, но е спорно дали тя е тяхната родина. По същото време и в Гърция са се сервирали подобни ястия.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия