Чудесата на сауната и парната баня

2014-11-11 12:29:00
Чудесата на сауната и парната баня
Снимка: thinkstockphotos.com

Да ходиш на парна баня и/или сауна определено е голям кеф, но дали, освен удоволствие, тези две неща имат и благоприятен ефект върху здравето? Доказано е, че тези СПА процедури имат ползи за здравето. Виж кои са те:

 

1. 10-20 минутки в сауната са достатъчни, за да увеличат сърдечната честота с 50-75%. Повишеният сърдечен ритъм, който човек има в сауната , е същият като по време на физическо натоварване. Също така тя има благоприятен ефект върху кръвното налягане и регулира притока на кръв.

 

 

2. Сауната и парната баня водят до освобождаване от болки и скованост в ставите, помагат при респираторни проблеми, съживяват уморени и напрегнати мускули и правят кожата ти чиста и здрава.

 

3. Редовното ходене на сауна прави кръвоносните съдове по-гъвкави и увеличава кръвообращението към крайниците.

 

4. Ако искаш да се отървеш от целулита, трябва да съчетаеш сауната и парната баня с масаж. Хората, които редовно се наслаждават на тези процедури, боледуват по-рядко, имат свежа и мека кожа и енергия през целия ден.

 

5. Сауната и парната баня водят до силно изпотяване, което прочиства кожата и потните жлези. Обилното потене води до детоксикация на тялото чрез отваряне на порите и пречистване на мръсотията по тялото. Кожата е най-големият орган в тялото и 30% от отпадъците преминават през нея.

 

6. В сауната температурата на кожата се повишава до 40 градуса, вътрешната телесна температура до около 38. Излагането на висока температура създава изкуствено състояние на треска, а тя стимулира имунната система в резултат на увеличеното производство на белите кръвни клетки, антитела и интерферон.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия