Защо кератинът е важен за косата

2014-11-13 17:01:00
Защо кератинът е важен за косата
Снимка: freedigitalphotos.net

Косата ви е изтощена, тънка, къса се лесно и не изглежда добре? Третирате я често, използвате топлинна обработка и усещате, че косата сякаш губи жизненост. Нормално е при често изправяне или къдрене, косата ви да стане слаба и да изглежда суха. Но има решение на проблема. Чували ли сте за кератина? Сега ще ви разкажем повече за него.

 

е вид много силен протеин, който изгражда кожата, косата, ноктите, както и копитата и рогата при животните. Той е съставен от аминокиселини, които го образуват са различни, затова той е твърд при ноктите и по-мек при косата. Кератинът „покрива“ косата и я защитава. Този горен слой на кератина е „мъртъв“ и колкото по-дебел е той, толкова по-добре защитава косата.

 

 

Косата и ноктите са склонни да стават сухи и чупливи, защото мъртвите клетки кератин са избутвани на големи дължини. Трябва да консумирате храни като желатин, за да подхраните косата и ноктите си.

 

Кератинът силно присъства в човешкия организъм, като косата се състои от около 95% кератин. От него зависи структурата на косата: дали е плътна, гладка, дали блести, дали е къдрава, или права. Къдравите коси съдържат по-малко кератин, отколкото правите коси.

 

Кератинът има висока устойчивост на механични въздействия, затова здравите коси са по-издръжливи на всякакви влияния. Ако косата е здрава, молекулите на кератина са прилепнали здраво една за друга и защитават косъма. Най-често той се уврежда от външни влияния като термична обработка и химично третиране. Друга причина за увреждане е забавено производство на протеини в организма. Ако не приемате достатъчно белтъчини, също може да се отрази на кератина и респективно на здравето на косата ви.

 

Лесно ще забележите липсата на кератин, защото косата става нееластична и губи красотата си. Изглежда тънка, слаба, няма жизненост, къса се лесно. Има продукти, които съдържат кератин. Учените са изолирали течен кератин и той наистина има благоприятно влияние върху косата. Можете да използвате такива продукти. Те запълват липсите по косъма и сякаш го допълват. Той е безопасен и не е нужно косата ви да е много увредена, за да използвате такива продукти.

 

Ако използвате преса или маша, ако често боядисвате косата си или просто я усещате изтъняла и няма гладкост, тогава пробвайте да използвате цяла серия продукти с кератин. Важно е да си набавите балсам, шампоан и подходяща маска.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия