Портокаловият сок - вкусен, но и вреден за здравето

2014-11-03 17:11:00
Портокаловият сок - вкусен, но и вреден за здравето
Снимка: thinkstockphotos.com

Портокаловият сок определено е най-любимият и консумиран сок в света. Именно поради тази причина доста реклами се уповават на неговата известност и залагат на портокаловия сок, вместо на сока от грозде, например.

 

Какви ползи всъщност има той?

 

Прясно изцеденият портокалов сок съдържа витамини А, В – В1, В2 и В6 С, Е, К, фолиева киселина, биотин, ниацин, инозитол и аминокиселини. В него има още калий, калций, магнезий, цинк, фосфор, мед и желязо. Поради големите количества витамин С, който се съдържа в него, той помага за повишаване на имунитета, укрепва кръвоносните съдове, освежава и премахва натрупалата се умора. Фрешът от портокал е препоръчителен за хора, страдащи от заболявания на черния дроб, белите дробове, ставите, кожата и при анемия.

 

А какви са му вредите?

 

Всяка монета си има две страни, така че портокаловият сок може да е полезен, но това не означава, че не може и да вреди. Фрешът от портокал не се препоръчва на хора с висока киселинност на стомашния сок и на хора, страдащи от язва на стомаха и/или дванадесетопръстника. Портокаловият сок не бива да се консумира и от хора, които имат проблеми с червата.

 

 

Също така не бива да забравяме, че портокалът, както всички плодове, съдържа в себе си плодова захар. Поради тази причина прекомерната му консумация може да доведе до затлъстяване или диабет тип I.

 

Как да се консумира?

 

Ако искаш портокаловият сок да ти носи ползи и да не вреди на здравето ти, трябва да консумираш не повече от 6 чаши седмично, тоест около 200мл. На ден.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия