Евкалипът - енергия и здраве

2014-10-26 14:55:00
Евкалипът - енергия и здраве
Снимка: freedigitalphotos.net

Какво знаете за евкалипта? Това е широколистно дърво, чиято родина е Австралия, а към днешна дата се среща в Африка и Азия, най-много в Китай и Индия, може да се намери и по Средиземноморското крайбрежие. Евкалиптът е вечно зелено дърво, като съществуват окол 500 вида.

 

Евкалиптът е любимата храна на коалите, но за нас е по-известен като растение, което има много благодатни свойства. През миналия век евкалиптът е изследван по-обстойно. Оказва се, че той има лечебно действие. Най-често се използват етеричните масла, извлечени от евкалипта, като най-важното от тях е евкалиптол, флавоноиди, танини, терпени и смоли. Евкалиптът може да се използва под формата на чай, екстракт масло, за инхалации и с локално приложение. Вътрешно, може да се приема само по лекарско предписание.

 

Ароматерапия. Етеричното масло от евкалипт е много популярно в ароматерапията. То е ключово при борбата с настинки и други респираторни заболявания, защото облекчава дишането и намалява кашлицата. Може да се учудите, но евкалиптът може да изгони бълхите, кърлежите, комарите и други насекоми. То е чудесен ароматизатор за спалнята ви, също така може да е невероятен дезинфектант, ако сложите няколко капки евкалиптово масло във вода.

 

Според ароматерапията, етеричното масло от евкалипт е направо вълшебно. То може да нормализира сърдечната дейност, защото подобрява кръвообращението., дори само с вдишване. Има силен затоплящ ефект при втриване, може да помогне при мускулни болки. Антисептичният му ефект е много ценен, защото дезинфекцира и унищожава микробите. Понижава високата температура и помага при хрема, синузит и бронхит. Предпазва устната кухина от възпаления и от кариеси. Втриването му в кожата на лицето може да помогне срещу акне и други кожни инфекции, но трябва да внимавате с концентрацията на веществото. Не можем да пропуснем да кажем, че приятният му аромат освежава и успокоява.

 

Евкалиптът влияе положително и на мозъка. Ако сте отпаднали, депресирани и изморени, можете да се доверите на евкалипта. Той стимулира ума, подпомага концентрацията и облекчава умствената умора. Може да облекчи стреса, може да облекчи главоболието, особено когато е в комбинация с мента.

 

Можете да добавите масло от евкалипт в домашно приготвени сапуни. Той има свойството на дезинфектант, освен това ароматът му е страхотен.

 

Маслото от евкалипт е на достъпни цени, въпреки че за направата на половин литър са необходими около 25 кг листа и клони. Освен това имате нужда само от няколко капки, за да го използвате.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия