Жасминът - нежност и красота в едно

2014-10-16 12:30:00
Жасминът - нежност и красота в едно

Чували ли сте за растението жасмин? Вероятно го свързвате с уханието на някои популярни парфюми. Жасминът има много интересен и нежен аромат. А чували ли сте за чай от жасмин? Всъщност той е особен на вкус и ще се хареса на повечето хора, защото е свеж и натрапчив. Наричат жасмина краля на ароматите, той е познат още от древни времена и е бил тачен от персите.

 

Жасминът е храстовидно растение, което е част от семейство Маслинови. То има дребни бели цветчета, които са много красиви. Смята се, че произлиза от Индия или Персия. Според китайците жасминът е символ на женската красота и нежност. За финландците то е национален символ. В Индонезия то е неразделна част от всяка сватба, а гърците твърдят, че това е растението на мъдростта. Към днешна дата култивирано се отглежда във Франция, Италия, Алжир, Индия, Египет, Мароко, Китай, а най-големите производители са Индия и Египет.

 

Съществуват много различни видове жасмин. Известни са около 45 от тях, но само два се използват за добив на етерични масла. Производството е много трудно, затова маслото е скъпо. За производството на литър и половина етерично масло, са необходими около един тон цветчета.

 

Жасминът цъфти от зимата до началото на пролетта. Цветчетата му се събират през нощта или много рано сутринта. Можете да си гледате жасмин у дома. Той не е капризен. Трябва да му осигурите достатъчно слънчева светлина и температура около 17 градуса. Не бива да му сипвате много вода. Не се заблуждавайте относно чая от жасмин. Не използвайте листат от растението за чай. Истинският жасминов чай всъщност е зелен чай, който е държан в съд с цветове на жасмин.

 

Жасминът е наистина полезен. Той се използва в ароматерапията  и наистина е популярен. Етеричното масло от жасмин е болкоуспокояващо, противовъзпалително и действа отхрачващо. Лекува главоболие и повишава имунитета на организма. Смята се, че е силен афродизиак и помага за потентността. Успокоява при умора и безсъние, учени са доказали, че е по-силен от лекарствата, а няма странични ефекти.

 

Чаят от жасмин помага при загубата на вода в организма, когато навън е горещо. Нормализира менструалния цикъл и облекчава предменстуралния синдром.

 

Парфюмът с аромат на жасмин никога не е грешка. Той е изключително нежен, същевременно е уникален. Този парфюм не може да остане незабелязан от околните, но не се натрапва. Трябва да бъдете внимателни, ако сте чувствителни към миризми. Някои хора са алергични към жасмин.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия