Вижте защо не трябва да карате грип/настинка на крак

2012-09-24 15:33:00
Вижте защо не трябва да карате грип/настинка на крак
Снимка: Dreamstime

Физическа и умствена умора, световъртеж, главоболие, сънливост, липса на апетит, апатичност. Често седмица-две след прекаран грип тези симптоми продължават да напомнят за него. Състоянието са нарича астеничен синдром. Според специалистите в основата му е недобра обмяна на веществата. Клетките не усвояват добре кислорода, така организмът получава малко енергия. Това нарушава редица физиологични процеси и се получава един омагьосан метаболитен кръг. Как да не стигнем до него?  

 

Дните в леглото

Порочна е практиката настинката или грипът да бъдат изкарани на работното място. Нека не забравяме, че грипният вирус е силно токсичен. Той не само поразява дихателната система, но нарушава функциите и на много органи и системи. Ненужният прием на антибиотици допълнително натоварва черния дроб и бъбреците. И като не дадем необходимата почивка на тялото, то не успява да се възстанови напълно. Така че дните в леглото са задължителни, както за хората с хронични заболявания и слаб имунитет, така и за онези, които рядко боледуват.

 

Колко продължава астеничният синдром?

Важно е да се знае, че астеничният синдром засяга еднакво и деца, и възрастни. При някои може да продължи и месец, като се отразява на работата и на емоционалното състояние на засегнатите. При децата създава трудности в училище – за известно време те остават раздразнителни, с намалена способност за концентрация, влошават успеха си, имат трудности в общуването. Тъй като за астенията се знае малко, много хора пренебрегват състоянието си и го обясняват с преумора.

 

 

Как да не стигаме и ако се наложи да преборим астенията?

Укрепването на имунната система при преминаване към есенно-зимния режим на натоварване на организма трябва да започне не по-късно от октомври и профилактиката на здравето да продължи през целия сезон на вирусните инфекции. Това може да стане по различни начини.

 

- Пазете главата, кръста и ходилата от преохлаждане.

 

- През зимния сезон изградете добър режим за работа и почивка. Спете достатъчно, за да имате енергия.

 

Балансираното хранене със свежи плодове и зеленчуци е задължително. Важно е също да се хапват протеини за подпомагане на образуването на антитела, но с тях не бива да прекалява. Приемайте енергизиращи храни и напитки, пийте сокове от зелен ечемик, пшеница или всякаква комбинация от зелени храни. Те са изключително стимулиращи имунната система, богати са на витамини и минерали и което е особено важно - са алкални.

 

За подпомагане на имунната система са нужни микроелементи, които стимулират синтеза на антитела и имат доказан противовирусен ефект - калций, йод, желязо, магнезий, фосфор, селен, цинк. За правилното им усвояване е добре да се приемат в комбинация с Шуслерови соли (№3, №6 и №7).

 

От хомеопатичните медикаменти за щамовете, които са очакват тази година, можете да ползвате 1-2 месеца преди грипната вълна Инфлуцид, 3 пъти на ден по таблетка.

 

По време на боледуването и две седмици след това приемайте пробиотици за елиминиране на натрупаните токсини от инфекциозните агенти и проведените терапии.

 

Не забравяйте за водата, която ще ви помогне да се избавите от чувството на умора и сериозния спад на жизнеността. Тя улеснява усвояването на хранителните вещества и изхвърлянето на шлаките.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия