Как да се справим с напуканите пети в домашни условия

2014-09-29 15:30:00
Как да се справим с напуканите пети в домашни условия
Снимка: freedigitalphotos.net

Напуканите пети са проблем на много хора. Няма значение на каква възраст сте, дори тийнейджъри страдат от този проблем. Погрешно е схващането, че само възрастните хора имат проблемни пети. Този проблем е неприятен, защото кожата в тази зона става груба, дебела, напуква се, дори може да стане безчувствена. Естетически изглежда доста зле, затова много хора се притесняват да носят отворени обувки или такива без пета. Разбира се, този проблем се оправя, стига да имате желание и да сте постоянни в грижите за стъпалата си.

 

Напуканите пети могат да са чудесен инкубатор за всякакви инфекции и бактерии. Според статистиката, през живота си всеки човек извървява около 6500 км. Представете си какво усилие преживяват краката ви и на какво напрежение са подложени. Напуканите пети се образуват в резултат от дълго време небрежност към стъпалата.

 

 

За да премахнете този неприятен проблем, трябва да сте постоянни в грижите си. всяка вечер киснете краката си в топла отвара от лайка за около 15 минути. Това ще помогне на кожата да се отпусне и порите да се отворят. Подсушете с мека кърпа. Вземете една супена лъжица вазелин или по-мазен лосион за тяло и прибавете към нея сок от половин лимон. Тази смес втривайте в стъпалата си като се насочите към напуканите участъци. Важно е да отделите достатъчно време и с масажни движения да втривате сместа, така че да попие. Правете тази процедура всеки ден.

 

През ден можете да накисвате краката си в топла вода като разтворите няколко лъжици морска сол. Стойте така около 20 минути и докато краката ви са още мокри, изтъркайте петите си с пемза. Това ще премахне част от удебелената кожа. След това приложете процедурата с вазелина и лимоновия сок.

 

Бананите също са добро средство за разкрасяване на петите. Намачкайте един банан и получената каша нанесете на петите си. стойте така около 15 минути и след това изплакнете с топла вода. Веднага след това накиснете стъпалата си за 5 минути в студена вода. Бананът ще хидратира сухата кожа и след седмица ще имате резултати.

 

Глицерин. Друг вариант е глицерин, примесен с розова вода. Важно е да не правите сместа прекалено течна, хубаво е глицеринът да е повече. Розовата вода съдържа витамини А, С, D и Е, което я прави много подходяща за вашите стъпала. Освен това има противовъзпалително действие.

 

Винаги след тези процедури обувайте дебели и топли чорапи.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия