Как да се погрижим за стъпалата си?

2014-01-12 14:01:00
Как да се погрижим за стъпалата си?
Снимка: freedigitalphotos.net

Учените са изчислили, че човек прави около 3.5 хиляди крачки на ден. Това предизвиква огромно натоварване върху краката ни, затова при недостатъчни грижи за тях може да се стигне до дискомфорт, а често и до заболявания.

 

Често пъти кожата на стъпалата ни започва да губи влагата си и да загрубява. Ако искаме да възвърнем предишния им добър вид, сега е моментът да им обърнем по-сериозно внимание.

 

Почистване. Кожата на краката, както и на лицето, трябва да се мие поне веднъж на ден с топла вода, която разширява кръвоносните съдове. През есента и зимата в обувките се съхранява влага, затова е достатъчно веднъж седмично да използвате пемза или пила за пети. Добре действа и ексфолиращият гел. Това ще направи стъпалата ви меки и гладки.

 

Масаж. Тази приятна процедура задължително трябва да се прави всеки ден. Масажът не само ще ви помогне да се избавите от чувството за тежест в краката и ще отнеме умората в края на деня, а и има оздравителен ефект, защото, както е известно, на стъпалата са разположени множество биологично активни точки, свързани с всички органи и системи в човека.

 

Вани. Това също е една немаловажна част от грижата ви за краката. В зависимост от компонентите, които ще сложите във водата, вие ще можете да решите различни проблеми. За отнемане на умората се препоръчва вана с коприва и мента. Ако искате да подобрите кръвообращението, опитайте контрастните вани - дръжте краката си по 1 минута в гореща вода (40 градуса) и след това в прохладна (15 градуса). Правете процедурата в продължение на 5 минути. За тонизиране използвайте вани с градински чай, невен, масло от лавандула или чаено дърво.

 

 

Маски. Ако кожата на краката ви е суха, сварете ябълка в неголямо количество мляко, охладете сместа и я смачкайте на пюре. Нанесете на стъпалата и я измийте след половин час. Намажете с подхранващ крем. Ако кожата на коленете ви е груба, смесете растително масло и сок от портокал в съотношение 10:1. Нанесете сместа върху коленете и леко масажирайте. Измийте след половин час и намажете с овлажняващ крем.

 

При мазоли. Тази неприятност възниква по няколко причини. Най-честите са тесни обувки, прекалено голямото натоварване на стъпалата (дълго стоене прави) и недостатъчна грижа за стъпалата. Да се избавите от мазолите, можете с компрес от алое (оставете го да действа цяла нощ). Много добре действат и солените вани - 1 супена лъжица морска сол на 1 литър топла вода, продължителността на ваната е 20-30 минути. Срещу мазолите и изборът на препарати в аптеките е вече доста богат.

 

При напукани пети. Те възникват по ред причини - недостиг на витамините А и Е, недостатъчна грижа за краката, изсушаване на кожата и отново неудобните обувки. Напуканите пети могат лесно да се инфектират, особено при затруднено кръвообращение.

 

Избавянето от това неудобство е доста сложно, затова изисква търпение и непрекъснати грижи. Добре действа следната маска: настържете една ябълка и я сложете върху памучна тъкан. Направете компрес на стъпалата и измийте след половин час.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия