Какви са недостатъците на противозачатъчните

2014-09-28 15:44:00
Какви са недостатъците на противозачатъчните
Снимка: freedigitalphotos.net

Важно е да се предпазваме, когато правим секс. Преди всичко сексът е отговорност, не само удоволствие. Има различни методи за контрацепция, които трябва да познавате добре, преди да започнете да водите полов живот. През средата на миналия век се случва нещо, което променя живота на много жени. Изобретено е хапчето „антибебе”. Към днешна дата най-употребяваните контрацептиви са противозачатъчните и презервативите, които осигуряват висок процент сигурност. Но кои са недостатъците на хормоналните препарати?

 

Противопоказни са за жените, които пушат. Не бива да пиете противозачатъчни, ако пушите. В такъв случай те могат да бъдат вредни за вас. Пушенето и употребата на хормони може да доведе до белодробна емболия, а тя в повечето случаи има фатален изход. Белодробната емболия представлява запушване на белодробната артерия вследствие попадане на тромб.

 

 

Понякога не действат. Действието на противозачатъчните може да бъде притъпено или дори неутрализирано, в следствие на употребата на други медикаменти. Това могат да бъдат някои антибиотици, противовъзпалителни, противоалергични, транквиланти, дори големи дози витамин С. Не е изключено и противозачатъчните да повлияят на други лекарства. Трябва да бъдете внимателни и да уведомите лекаря си какви хормони използвате, преди да ви назначи лечение.

 

Забравяте да ги пиете. Това е основният проблем на много момичета. Противозачатъчните се пият всеки ден, освен по време на менструация. Има производители, които правят хапчета за всеки ден от месеца, като тези, които се пият по време на менструация не съдържат хормони. По този начин има по-малък шанс да забравите да изпиете хапчето, след като добиете навик веднъж. Ако пропуснете хапче, непременно използвайте презерватив, защото има риск от забременяване.

 

Не предпазват от полово предавани болести. Най-добре е да използвате противозачатъчните само със сигурен партньор в моногамна връзка. Можете да ги комбинирате с презервативи за повече сигурност. Противозачатъчните предпазват само от зачеване и не могат да ви предпазят от ХИВ/СПИН и други зарази.

 

Можете да качите килограми. Днешните противозачатъчни са много по-изчистени и безвредни от хапчетата, които са се продавали преди години. И все пак това са хормони. Няма как предварително да знаете как ще реагира тялото ви. Можете да отслабнете, но има шанс и да качите килограми.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия