Няколко факта за обонянието и миризмите, които със сигурност не знаете!

2014-06-15 15:01:00
Няколко факта за обонянието и миризмите, които със сигурност не знаете!
Снимка: freedigitalphotos.net

Замисляли ли сте се колко е важен носът ни и усещането на различни миризми? Представяте ли си какъв би бил животът ни ако не усещахме нищо с носа си? Сега ще ви посочим няколко странни факти за обонянието и миризмите, които не подозирате.

 

Колко миризми може да различи човек? Смята се, че хората не са особено добри в обонянието си. Ако се сравняваме с кучетата, сигурно е, че те са по-добри от нас в усещането на миризмите. Но скорошни изследвания показват, че човешкия нос може да различи около трилион или дори повече аромата. Само за сравнение, човешкото око може да различи около 10 милиона цвята.

 

Кое животно има по-добро обоняние от кучето? Сигурно ще се учудите, но това е мечката. Хората имат около 40 милиона рецептора за миризми. Кучето има около 2 милиарда. Но се оказва, че мечките имат около седем пъти по-силно обоняние от кучетата. Мечките използват обонянието си за да намират храна, да избягват опасности и да намират други мечки.

 

 

Може ли носът ви да „се измори“ от работа? Да! Прекалено силни миризми могат да ви направят безчувствени и да спрете да усещате с носа си. Това се случва ако напръскате със силен парфюм стаята си или готвите в кухнята, в един момент спирате да усещате каквато и да е миризма. Разбира се, скоро обонянието ви се връща.

 

Наистина ли всеки парфюм може да мирише различно на различните хора? Учудвате се, но да. Не сте ли забелязали, че ако приятелка си сложи даден парфюм мирише по един начин, а ако вие се напръскате с него, мирише по друг. Защо? Защото кожата на всеки човек е различна. Когато съставките на парфюма реагират с кожата, той тогава се усеща различен на мирис.

 

Кой е по-добър в надушването на пот – мъжете или жените? Жените! Много по-трудно е да прикриете от една жена мирис на пот. Учени направили експеримент. Опитали се да замаскират миризма на пот с парфюм. Мъжете се объркали в 19 от 32 пъти, докато жените се объркали само 2 пъти в разпознаването на миризмата.

 

Лекарствата и цигарите могат ли да повлияят на обонянието? ДА! Тютюнът и някои лекарства като антибиотици, могат да повлияят сериозно на обонянието. Други фактори, които могат да окажат влияние са проблеми със синусите, настинка, хрема. При някои жени се забелязва усилване на обонянието, когато забременеят.

 

Можем ли да помирисваме, докато спим? Не. Ако си мислите, че миризмата на кафето ви буди е възможно, просто защото не спите дълбоко и очаквате сутрешното кафе, то е ритуал за вас. Но докато човек спи, не усеща миризми.

 

Обонянието и вкуса свързани ли са? Да! Случвало ли ви се е да сте хремави и да усещате, че храната има различен вкус или почти няма вкус? Това е доказателство, че наистина са свързани. Когато помиришем нещо, ние вече си представяме какво е то на вкус.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
jodie_88
преди 9 години

Нищо от тук не ме изненадва. Може би само това с мирисането на сън, друго не.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия