Intel помага в борбата с Паркинсон

2014-09-12 19:01:00
Intel помага в борбата с Паркинсон
Снимка: http:newsroom.intel.com

Паркинсон е неврологично заболяване, характеризирано с дегенерация на допаминергичните (произвеждащи допамин) неврони в субстанция нигра, която представлява структура в главния мозък, съдържаща допаминергични неврони. На невронално ниво се забелязва понижена активност в специфични структури от мозъка, наречени базални ганглии, които регулират много моторни и психични процеси, поради тази причина най-забележимия симптом е треперене на пръстите.

 

 

Заболяването е изключително коварно и ако до преди няколко години беше характерно предимно за по-възрастните хора, то в последните няколко години се забелязва разпространението му и сред по-младите и то с такива темпове, че последните проучвания показват, че заболяването е на второ място в света по разпространение след Алцхаймер.

 

За съжаление все още не е намерено лекарство, чрез което пациентите да се избавят от коварното заболяване, поради което непрестанно се провеждат множество изследвания в тази област. Осъзнали важността от намирането на лек, технологичната компания Intel реши също да се включи в борбата с Паркинсон и да предостави своята технологична мощ в полза на изследванията.

 

За целта Intel си сътрудничи с фондацията Michael J. Fox, кръстена на канадския актьор, страдащ от болестта. Те, заедно ще впрегнат усилия, умения и финанси за намиране на лек срещу заболяването. Колаборацията им ще се изразява в изследване, за което ще се използва нова платформа за анализ на Големи данни, които откриват модели в данните, събрани от носими технологични устройства, използвани за наблюдение на симптомите.

 

Това е повече от радостна новина, тъй като събирането и анализирането на информация от хиляди хора с индивидуални характеристики на Паркинсон, като забавяне на движенията, тремор и качеството на съня, ще позволи на изследователите да имат по-добра представа за клиничното развитие на заболяването и да проследят връзката с молекулярните промени.

 

Всичко това пък от своя страна ще доведе до по-обстойно познаване на самата болест, а откривайки нейните детайли по-лесно ще бъде намерен начин за справяне с нея. Дори и да не бъде намерен лек, то вероятността да се намери начин да бъдат потиснати част от симптомите, които вредят изключително много на нормалната дейност на пациентите е много голямa.

 

Стискаме палци и пожелаваме успех на изследването, надявайки се, че то ще донесе радост на мнозина.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия