3 вида алкохол, които са полезни за здравето

2014-09-07 15:03:00
3 вида алкохол, които са полезни за здравето
Снимка: cookinglight.com

Всеки един от нас е свикнал с мисълта, че алкохолът е изключително вреден за здравето ни, поради което се стреми да го ограничава. Всъщност истината е малко по-различна, но предвид родната реалност да кажеш, че алкохолът е вреден си е чиста истина. Трябва обаче да отбележим, че принципно, употребата на алкохол не вреди на здравето ни, а дори напротив — помага. Това обаче не важи ако се прекалява с количеството, което често се случва в нашето ежедневие. Затова с риск да ви провокираме да злоупотребите решихме да ви представим няколко вида алкохол, които са полезни в определени количества. Ето ги и тях:

 

 

Вино

 

За наша радост, това е алкохолът, който има силни български традиции и неведнъж се е доказал с лечебните си свойства. Въпреки това смятаме да ви припомним, че напитката на боговете съдържа полифеноли, вид важни антиоксиданти. Именно те правят тази напитка толкова полезна и предпазват стените на артериите. В червеното вино се намира и друга много важна съставка. Тя се нарича ресвератрол и има антимикробно действие. Тя също има силно благоприятно въздействие върху кръвоносните съдове, предпазва ги от увреждания и от натрупване на лош холестерол.

 

Бира

 

В бирата се съдържат множество полезни вещества като магнезий, калий, фосфор, желязо, витамин B и H, аминокиселини и други. Благодарение на тях бирата е подходяща за анемични и възстановяващи се след боледуване хора. Установено е, че заради ниското съдържание на калций и съдържанието на магнезий, бирата предпазва и от жлъчка и камъни в бъбреците. Смята се, макар и не научно доказано до момента, че помага и срещу остеопороза и Паркинсон.

 

Уиски

 

Последните изследвания на учени показват, че уискито също е много полезно, тъй като приемайки един шот уиски дневно, всъщност получаваме същото количество антиоксиданти, което се съдържа и в препоръчителната дневна доза витамин С. Освен това при процеса на отлежаване в дъбови бъчви, уискито абсорбира от дъба вещества, които помагат на човешкия организъм да предпазва здравите клетки в тялото.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия