Пъпките и обривите, които се появяват след обезкосмяване

2014-08-15 16:09:00
Пъпките и обривите, които се появяват след обезкосмяване
Снимка: freeimages.com

Момичетата, които редовно се обезкосмяват, особено тези, които го правят със самобръсначка, знаят колко досадни са пъпките, зачервяванията и разкъсванията, които се появяват в тази деликатна зона на тялото.

 

Пъпките, които се появяват, са с различна големина.

 

Малките сърбящи пъпки са колкото топче на карфица, врастналият косъм е колкото сусамово зърно, инфектираната пъпка е с големината на връх на молив на гума, а стафилококовата инфекция е колкото монета от две стотинки.

 

 

Зачервявания и обрив - на по-деликатните места кожата е зачервена до няколко часа след края на процедурата. Това се получава при момичетата, които имат алергия към кола-маската и крема за бръснене. Върни се обратно в банята и си вземи душ с хладка вода, за да отстраниш остатъците от продукта, който дразни кожата ти. След това нанеси хидрокортизонен и противоалергичен крем.

 

Порязвания, които кървят – когато човек се бръсне бързо, рискува да си направи мрежа от малки разкъсвания, които кървят. Постарай се да се бръснеш по-бавно и по посока растежа на космите. Ако ти се появят такива проблеми след кола-маска, най-вероятно си премахнала и част от кожата си, освен космите. Затова винаги трябва да дърпаш парцалчето посока обратна на растежа на космите. Ако има кръв, вземи една хартиена салфетка и я притисни, за да спреш кървенето. След това нанеси антибиотичен крем, който ще помогне за образуването на коричка при зарастването.

 

Малки сърбящи пъпки – те се появяват в рамките на 24 часа след обезкосмяване. Ако ти се появят след бръснене, най-вероятно кожата ти е прекалено суха и се получава триене, което води до възпаление. Затова нанасяй хидратиращ крем за бръснене или гел няколко минути, преди да започне да се обезкосмяваш. Пъпките може да се появят и ако ножчето ти е изхабено и се налага да минеш няколко пъти през едно и също място, което допълнително стресира кожата. За да избегнеш този проблем, трябва да сменяш ножчетата на самобръсначката редовно. Тесните дрехи и изкуствените материи също може да предизвикат появата на пъпки.

 

Тъмни и издути пъпки – тъмният цвят показва, че отдолу има подкожно косъмче, което вместо да излезе над кожата, то е започнало да расте навътре. Те се появяват няколко дни след обезкосмяване, след което се превръщат във възпалени пъпки. За да ги премахнеш, трябва да слагаш топла кърпа върху тях поне няколко пъти дневно.

 

Чувствителни на допир пъпки – възможно е, когато се появят пъпките, да се инфектират и да се образува гной. За да избегнеш този проблем, почиствай зоната веднъж дневно с 5% разтвор на бензоил пероксид, за да отпушиш порите. Ако пъпката придобие червен цвят и стане голяма и болезнена, най-вероятно става въпрос за стафилококова инфекция. Тя се причинява от бактерията стафилококос и може да ти създаде сериозни здравословни проблеми. Ако забележиш странни пъпки, веднага отиди на дерматолог.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия